Uchmatli by si orbánovci z Ukrajiny?

Vplyvný hlas blízky vládnucemu Fideszu dal jasne najavo, že v Budapešti sa naozaj sníva o takzvanom Veľkom Maďarsku. Tento výraz sa používa v súvislosti so snahou o obnovenie štátu vo veľkosti pred jeho rozdelením Trianonskou zmluvou.

24.03.2022 22:45
debata (214)

S predstavou, že Maďarsko by si mohlo uchmatnúť časť Ukrajiny, prišiel Csaba Belénessy, žurnalista považovaný za hlásnu trúbu premiéra Viktora Orbána. V minulosti pôsobil ako riaditeľ Maďarskej tlačovej agentúry (MTI), čo je pozícia, ktorú by nezastával bez súhlasu orbánovcov.

„Musíme byť emocionálne pripravení prijať tamojších Maďarov a Rusínov, a ak sa zmení geopolitická situácia, tak aj samotné Zakarpatsko," napísal Belénessy na Twitteri v narážke na dianie na Ukrajine zmietanou vojnou. Dodal, že v takom prípade by Budapešť mala byť nachystaná privítať tento región na maďarskom území.

Belénessy síce poznamenal, že Maďarsko nemá právo prichádzať s územnými požiadavkami, ale je potrebné vážne uvažovať nad jednou možnou vecou: „Maďarsko musí byť pripravené, ak susedný región prejaví záujem, postarať sa o nich," uviedol v narážke na etnických Maďarov žijúcich na východe Ukrajiny.

Iryna Vereščuková, ukrajinská vicepremiérka, na Twitteri kritizovala vyhlásenia a postoje, ktoré sa spájajú s Budapešťou voči Kyjevu.

„Spôsob, ako sa oficiálne maďarské vedenie správa k Ukrajine v poslednom období, je dokonca horšie ako u niektorých satelitných štátov Ruska z bývalého Sovietskeho zväzu." Pokračovala, že je to podľa nej nepochybne nemilé prekvapenie pre maďarských Ukrajincov.

Vereščuková sa posťažovala, že Maďarsko nepodporuje sankcie proti Moskve a tiež neposkytuje Ukrajine zbrane. Poukázala na to, že Budapešť ani nesúhlasí s tranzitom dodávok zbraní od iných štátov cez svoje územie do Kyjeva.

Vicepremiérka pripomenula Maďarsku, že počas druhej svetovej vojny urobilo chybu, keď sa zaradilo medzi spojencov nacistického Nemecka. „Maďarsko by sa len malo pridať na správnu stranu, tú civilizovaného sveta," upozornila Vereščuková.

© Autorské práva vyhradené

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina #vojna na Ukrajine