Peskov tvrdí, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine.

25.03.2022 13:53
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Dmitrij Peskov
debata

Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu „uchýliť“ k chemickému útoku. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

„Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory,“ povedal novinárom hovorca Kremľa a dodal, že akékoľvek ďalšie otázky majú reportéri smerovať na ministerstvo obrany.

Počas tlačového brífingu, naopak, Peskov obvinil amerického prezidenta Joea Bidena, že sa snaží odvrátiť pozornosť od údajného amerického programu chemických a biologických zbraní tým, že hovorí o akejsi „hmlistej hrozbe“, že Rusko sa uchýli k použitiu chemických zbraní.

„Vnímame to ako pokus odvrátiť pozornosť na pozadí škandálu o programoch chemických a biologických zbraní, ktoré Spojené štáty uskutočňujú v rôznych krajinách vrátane Ukrajiny,“ uviedol hovorca Kremľa.

Zástupca náčelníka kyjevskej polície Olexij Bilošyckyj v utorok uviedol, že ruské jednotky používajú pri útokoch na Ukrajine biely fosfor. Ide o jedovatú látku, ktorá je pri kontakte s kyslíkom samovznietivá. Fosforové bomby patria medzi zakázané konvenciou z roku 1981, ku ktorej pristúpilo aj Rusko ako nástupnícky štát Sovietskeho zväzu. ZSSR bol jedným z pôvodných signatárov tejto konvencie.

Rebríček: Najkrajšie ukrajinské mestá a ich ešte nezbombardované pamiatky

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine