Biden: Putin urobil na Ukrajine chybu, čaká nás ťažký a dlhý boj

Pre ruskú inváziu na Ukrajinu neexistuje žiadne ospravedlnenie, dôvody uvádzané Moskvou sú nemravné a cynické, povedal v prejave vo Varšave americký prezident Joe Biden.

26.03.2022 08:28 , aktualizované: 21:21
biden, duda Foto:
Americký prezident Joe Biden a poľský prezident Andrzej Duda sa v sobotu 26. marca 2022 zúčastnili na vojenskom uvítacom ceremoniáli v Prezidentskom paláci vo Varšave.

Vinníkom vojny je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už ďalej nemôže zostať pri moci. Spojenci sa musia pripraviť na dlhý a ťažký boj.

Šéf Bieleho domu uistil, že USA stoja pevne na strane Ukrajiny a že Severoatlantická aliancia bude v prípade útoku brániť každý centimeter územia členských štátov. „Musíme sa na to ale pozerať jasnými očami – túto bitku nevyhráme za niekoľko dní a ani mesiacov. Musíme sa pripraviť na to, že je pred nami dlhý boj,“ povedal Biden.

Pri moci nemôže zostať

Putin podľa Bidena začatím vojny urobil „strategickú chybu“ a prepočítal sa, keď sa domnieval, že Ukrajinci budú ruských vojakov vítať. „Preboha, tento človek nemôže zostať pri moci,“ povedal dôrazne šéf Bieleho domu na záver svojho prejavu na Kráľovskom hrade.

Práve slová týkajúce sa konca Putinovej éry vyvolali najväčší údiv komentátorov a analytikov. Až doteraz totiž americká administratíva uisťovala, že zmena režimu v Rusku pre ňu nie je cieľom. Biely dom vzápätí po Bidenovom prejave korigoval slová prezidenta a uviedol, že prezident údajne k zmene režimu v Rusku nevyzýval ani teraz. „Prezident tým myslel, že Putinovi nemožno dovoliť, aby ovládal svojich susedov alebo celý región,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Blinken: O zmenu režimu nám nejde

„Prezident nerozprával o Putinovej moci v Rusku, ani o zmene režimu,“ dodal predstaviteľ. Predstavitelia USA už aj v predchádzajúcich týždňoch uvádzali, že zbaviť Putina moci nie je ich cieľom.

„Nám nejde o zmenu režimu. To ruskí občania musia rozhodnúť, koho chcú mať vo vedení,“ povedal ešte začiatkom marca americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

„Toto nie je vec, o ktorej by mohol rozhodovať pán Biden. Ide o voľbu občanov Ruskej federácie,“ komentoval to podľa CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusi, nie ste naši nepriatelia

Biden sa vo svojom príhovore tiež obrátil priamo na Rusov. „Vy, Rusi, nie ste naši nepriatelia. Odmietam ale uveriť tomu, že vítate zabíjanie nevinných detí a starých rodičov. Že vám pripadá prijateľné, že ruské rakety a bomby padajú na nemocnice, školy a pôrodnice… to nie sú činy veľkého národa,“ povedal americký prezident.

Šéf Bieleho domu použil pri popise súčasnej situácie porovnanie s bojom proti komunizmu počas studenej vojny a citoval pápeža Jána Pavla II. „Maďarsko v roku 1956, Poľsko v roku 1956 a 1981, Československo v roku 1968 – sovietske tanky vtedy potlačili demokratické povstania, ale odpor pokračoval až do roku 1989, kedy padol Berlínsky múr a múry sovietskeho panstva… v posledných 30 rokoch sa ale autokracie po celom svete zase vzmáhajú,“ uviedol Biden.

Poľského rodáka Jána Pavla II citoval aj ďalej. „Nikdy, nikdy sa nevzdávajte nádeje, nepochybujte, nepoľavujte, nenechajte sa odradiť. A nemajte strach,“ citoval Biden slová niekdajšej hlavy katolíckej cirkvi.

Posvätný piaty článok

Biden už skôr povedal svojmu poľskému partnerovi Andrzejovi Dudovi, že piaty článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane berie ako posvätný záväzok.

Podľa Bidena ruský prezident Vladimir Putin zrejme počítal s tým, že dokáže NATO rozštiepiť a oddeliť východné krídlo od západných partnerov. To sa mu ale nepodarilo a aliancia je podľa amerického prezidenta „úplne, absolútne a úplne jednotná a v jej názore nie sú žiadne trhliny“.

„Schopnosť Ameriky splniť svoju úlohu v ďalších častiach sveta spočíva na jednotnej, bezpečnej Európe. Poučili sme sa zo smutnej skúsenosti v dvoch svetových vojnách, kedy sme sa (spočiatku) neangažovali a na stabilite Európy sa nepodieľali a neskôr nás to prenasledovalo,“ povedal americký prezident.

Wojciech Kolarski z kancelárie poľského prezidenta povedal, že stretnutie Bidena a Dudu trvalo hodinu, hoci pôvodne bolo plánované na 15 minút. Duda po schôdzke povedal, že Poľsko má záujem nakúpiť od USA moderné vojenské vybavenie a chce posilňovať vojenskú spoluprácu, napísala agentúra PAP.

Prvé stretnutie s ministrami

Vzťahy medzi Poľskom a USA podľa Dudových slov aj napriek zložitému obdobiu prekvitajú. Pripomenul, že Poľsko je odberateľom skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. Jeho krajina bude pokračovať v spolupráci s USA aj pri výstavbe jadrových elektrární v Poľsku.

Biden sa vo Varšave stretol aj s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany. Ide o jeho prvé osobné rozhovory s predstaviteľmi vlády v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

Biely dom predtým oznámil, že Biden „sa zastaví“ na rozhovoroch amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina s ukrajinskými rezortnými kolegami Dmytrom Kulebom a Olexijom Reznikovom.

Putina označil za „mäsiara“

Biden neskôr počas stretnutia s ukrajinskými utečencami označil Putina za „mäsiara“. Biden svojím vyjadrením o ruskom prezidentovi reagoval na otázku novinárov, čo ho znepokojuje na Putinovom konaní v spojitosti s utečencami. „Je to mäsiar,“ povedal.

Prezident sa v sobotu vo Varšave stretol s rodinami, ktoré museli opustiť Ukrajinu, píše CNN.

Americký prezident nelichotivým vyjadrením o Putinovi Moskvu silne popudil už pred rokom. V marci vtedy v rozhovore, ktorý odvysielala televízia ABC News, prisvedčil na otázku, či pokladá Putina za „zabijaka“.

Peskov: Žiadal bombardovať Juhosláviu

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov teraz uviedol, že Bidenove osobné urážky na Putinovu adresu zužujú možnosti na zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a USA. „Predsa len by si štátny predstaviteľ mal zachovať súdnosť,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS. „Samozrejme zakaždým podobné osobné urážky zužujú okno príležitostí pre naše dvojstranné vzťahy za terajej administratívy (USA). Toho si musíme byť vedomí,“ zdôraznil hovorca.

Pozastavil sa podľa TASS tiež nad tým, že Putina obviňuje Biden, ktorý svojho času vyzýval na bombardovanie Juhoslávie. „Veď je to človek, ktorý svojho času žiadal, v televíznom vystúpení, bombardovať Juhosláviu. Práve bombardovať Juhosláviu. Požadoval zabíjať ľudí,“ povedal Peskov. „Preto je samozrejme prinajmenšom podivné počuť čosi také z jeho úst,“ zdôraznil.

Biden pricestoval do Poľska v piatok. Návštevu začal v meste Rzeszów, ležiacom približne 80 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Stretol sa tam s americkými vojakmi umiestnenými v krajine a spolu s Dudom aj so zástupcami humanitárnych organizácií, ktoré poskytujú podporu ukrajinským utečencom.

chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine