Babiš je zhrozený: Fialova vláda je katastrofa

Bývalý český premiér sa obul do novej vlády, ktorá má za sebou prvých sto dní. Andrej Babiš sa na videonahrávke pustil do Petra Fialu a aj do niekoľkých ministrov.

29.03.2022 12:55
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (17)

Svojmu nástupcovi na čele vlády odkázal, že má neschopného šéfa rezortu financií. Zbyněkovi Stanjurovi (obaja členovia Občianskej demokratickej strany) vyčíta, že sa postaral o zrušenie elektronickej evidencie tržieb, ktorej zavedenie prinieslo štátu 33 miliárd českých korún (Kč).

„Fiala má nekompetentného ministra financií, ktorý nerozumie tomu, že rozpočet má aj príjmy," povedal Babiš. Naopak, na Slovensku sú elektronické pokladne už dlhé roky samozrejmosťou. „Vraciame sa do starých časov ODS: Chceš to na faktúru alebo bez faktúry," rypol si expremiér.

VIDEO: Babiš hodnotí prvých 100 dní vlády Petra Fialu.

Video

Babiš ďalej obvinil Fialu, že si vymýšľa, keď po svojich sto dňoch pri moci tvrdí, že vyšiel v ústrety penzistom: „Pán premiér hovorí, že sa zaslúžil o vaše dôchodky. Vôbec nie. Je to zo zákona. Zvýšené penzie musíte dostať," prihovoril sa k seniorom. Šéf najsilnejšej opozičnej strany dokonca povedal o Fialovi, že keby mohol, tak by ľuďom zobral dôchodky, pretože zrušil zľavy na cestovnom.

Čo sa týka zahraničnej politiky, Babiš poznamenal, že nechápe, prečo sa Fiala ešte stále nestretol so šéfom Elyzejského paláca Emmanuelom Macronom, lebo Francúzsko má teraz v rukách rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. O tri mesiace túto úlohu prevezme Česko. „Od prvého júla máte začať riadiť Európu, tak ja fakt neviem, ako to budete robiť," pozastavil sa Babiš.

Dotkol sa aj témy utečencov, ktorí prichádzajú do Česka z Ukrajiny. Babiš povedal, že považuje Fialu za slušného človeka, ale začína už o tomto názore vážne pochybovať. Obvinil ho totiž zo lži, keď súčasný premiér o ňom vyhlásil, že chce poštvať Čechov proti Ukrajincov.

„Prečo klamete?! Naše hnutie venovalo ako jediná politická strana 10 miliónov korún pre ukrajinských utečencov. Dodali sme dva kamióny humanitárnej pomoci. Moja bývalá firma dodáva stovky ton potravín pre organizáciu Človek v ohrození. A ja, Andrej Babiš, som zo svojich peňazí zachránil takmer tisíc volyňských Čechov z Ukrajiny," zdôraznil Babiš.

V ďalšej časti nahrávky doslova povedal, že Fialovu vládu považuje za katastrofu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Petr Fiala