Ministri obrany V4 sa v Maďarsku nestretnú, z Česka a Poľska odmietli prísť

Maďarsko zrušilo stretnutie ministrov obrany krajín Visegrádskej skupiny (V4) po tom, keď sa kvôli prístupu Budapešti k Ukrajine odhlásili ministri z Česka a Poľska.

29.03.2022 13:59
debata (90)

S odvolaním sa na informácie maďarského ministerstva obrany o tom informoval server Euractiv. Svoju neúčasť ako prvá v piatok oznámila česká ministerka obrany Jana Černochová, v pondelok sa k nej pridal jej poľský kolega Mariusz Blaszczak.

Schôdzka zástupcov krajín V4 bola pôvodne naplánovaná na stredu a na štvrtok.

„Vaše informácie sú správne. Radi by sme tiež informovali, že stretnutie sme presunuli na neskorší dátum,“ napísalo maďarské ministerstvo na dotaz serveru Euractiv.

Zrušenie schôdzky podľa agentúry APA potvrdila aj rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová, ktorá sa mala stretnutia zúčastniť v rámci rokovania Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC), kam patrí aj Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko.

„Vždy som V4 podporovala a veľmi ma mrzí, že pre maďarských politikov je teraz lacná ruská ropa dôležitejšia ako ukrajinská krv,“ zdôvodnila svoju neúčasť Černochová, podľa ktorej nie je správne ani načasovanie schôdzky pred víkendovými maďarskými voľbami do parlamentu.

Maďarsko zvolilo po ruskej invázii na Ukrajinu veľmi opatrný prístup a okrem iného odmietlo Kyjevu pomôcť dodávkami zbraní. Premiér Viktor Orbán, ktorý platí za jedného z najbližších európskych spojencov ruského prezidenta Vladimíra Putina, tiež zakázal prevoz zbraní na Ukrajinu cez územie Maďarska.

„Musíme zostať mimo tejto vojny. Preto nepošleme na bojisko žiadnych vojakov alebo zbrane… Musíme hájiť svoje vlastné záujmy,“ povedal pred dvoma týždňami dlhoročný predseda maďarskej vlády. Za jeho prístup ho potom na summite EÚ otvorene kritizoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #vojna na Ukrajine