Rusko a Čína stoja pri sebe. Sankcie sa im nepáčia

Rusko a Čína sa dohodli na ďalšom posilnení spolupráce "v súčasnej zložitej medzinárodnej situácii".

31.03.2022 11:44

Po stredajšom stretnutí čínskeho šéfa diplomacie Wang Ia s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom to uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Obe krajiny podľa ministerstva tiež odsúdili západné sankcie, ktoré uvalil Západ na Moskvu kvôli jej invázii na Ukrajinu. Wang vyjadril nádej, že Rusko a Ukrajina „prekonajú svoje rozpory a budú pokračovať mierových rozhovoroch“.

Wang a Lavrov sa zišli vo východočínskej provincii An-chuej, ktorá hostí regionálnu schôdzku o Afganistane. Čína, ktorá je považovaná za jedného z najbližších spojencov Moskvy, k ruskej agresii voči susednej krajine doteraz nezaujala jasné stanovisko. Ruský vpád na Ukrajinu ale odmietla odsúdiť a trvá na tom, že bude s Ruskom udržiavať normálnu hospodársku a obchodnú výmenu.

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí Lavrov a Wang v stredu podrobne hovorili o situácii na Ukrajine. „Šéf ruskej diplomacie informoval svojho čínskeho kolegu o pokroku vo vojenskej operácii… a o rokovaní s režimom v Kyjeve,“ uviedlo ruské ministerstvo. „Obe strany zdôraznili, že nelegálne jednostranne sankcie, ktoré Spojené štáty a ich prisluhovači uvalili na Rusko, sú kontraproduktívne,“ dodalo.

Wang uviedol, že Peking si želá skoré zmiernenie napätia na Ukrajine a „podporuje snahy Ruska a ďalších strán zabrániť rozsiahlej humanitárnej kríze v tejto krajine“.

„Čínsko-ruské vzťahy prešli od začiatku roka novými skúškami v súvislosti so zmenami na medzinárodnej scéne, obstáli v nich a udržali si správny smer,“ vyhlásil ďalej Wang na schôdzke s Lavrovom. „Túžba oboch strán rozvíjať vzájomné vzťahy ďalej zosilnela,“ dodal s tým, že je pripravený so svojim ruským kolegom posunúť spoluprácu oboch krajín na novú, vyššiu úroveň.

„Rusko má záujem stabilne a dôsledne rozvíjať vzťahy s Čínou,“ povedal Lavrov, ktorý už pred dvoma dňami vyhlásil, že vzťahy Ruska s Čínou sú najsilnejšie v histórii. Spolupráca Číny a Ruska by mala zahŕňať koordináciu zahraničnej politiky oboch krajín a jednotný postoj k svetovým otázkam, napísala agentúra Interfax.

Západní lídri už naliehali na čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby sa jeho krajina vymedzila voči Rusku. Americký prezident Joe Biden varoval Peking, že pokiaľ pomôže Kremľu, bude čeliť dôsledkom svojho rozhodnutia. Šéf Bieleho domu tiež pripomenul počet amerických a zahraničných spoločností, ktoré od začiatku invázie opustili Rusko. Britský premiér Boris Johnson upozornil čínskeho vodcu, že je potrebné zvýšiť tlak na ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby stiahol svojich vojakov.

chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #vojna na Ukrajine