Západnú polovicu Šanghaja pre covid zavreli. Východnú mali otvoriť, ale nestalo sa

Čínska finančná metropola Šanghaj dnes začala druhú fázu lockdownu, pri ktorej bola uzavretá západná polovica mesta. Východné štvrte Šanghaja mali byť dnes po štyroch dňoch otvorené, podľa agentúry Reuters sa tak ale na mnohých miestach nestalo.

01.04.2022 12:28
Virus Outbreak China Foto: ,
Obyvatelia Šanghaja čakajú v rade na hromadné testovanie na COVID v okrese západe čínskej finančnej metropoly.
debata (2)

Úrady obyvateľom oznámili, že uzávierka potrvá, kým sa nepodarí dostať epidémiu choroby covid-19 pod kontrolu, napísala agentúra Reuters.

Vo väčšine mesta nefunguje verejná doprava, reštaurácie a obchody, ktoré nepredávajú najnutnejší tovar, sú uzavreté. Ľudia nesmú opúšťať svoje domovy, a to ani kvôli venčeniu psa či vynášaniu odpadkov.

Denný prírastok nákaz koronavírusom v Šanghaji sa znížil. Za posledných 24 hodín bolo v 26-miliónovom meste zaznamenaných 4 144 prípadov infekcie u ľudí bez príznakov choroby covid-19 a 358 prípadov u ľudí s príznakmi. O deň skôr to bolo 5 298 asympto­matických a 355 symptomatických prípadov.

Uzávera mesta začala v pondelok a jej cieľom je zastaviť šírenie vysoko nákazlivého variantu omikron. Počas lockdownu prebieha plošné testovanie obyvateľov mesta.

Čína, ktorá má viac ako 1,4 miliardy obyvateľov, neregistruje v porovnaní s inými regiónmi sveta vysoké prírastky prípadov covidu, ďalej ale uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči covidu a snaží sa zastaviť jeho šírenie hneď na začiatku, aj za cenu veľmi prísnych opatrení.

šanghaj Čítajte viac Šanghajské zdravotníctvo je pre covid na "pokraji zrútenia"
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Šanghaj #koronavírus