Čína si vo vojne odmieta vybrať stranu a je proti deleniu sveta na bloky

Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví, a je aj proti deleniu sveta "na bloky". Predstaviteľom EÚ to na virtuálnom summite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, informuje agentúra DPA.

01.04.2022 15:58
Michel Foto:
Predseda Európskej rady Charles Michel počas samitu EÚ-Čína v piatok 1. apríla 2022.
debata (37)

Čínsky premiér sa prostredníctvom videoprenosu prihovoril predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Podľa slov predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie uviedol, že Čína je proti „rozdeľovaniu (sveta) na bloky“ a „vyberaniu si strán“.

Čínsky premiér takto reagoval na výzvu Európskej únie, ktorá summite EÚ-Čína apelovala na Peking, aby využil svoj vplyv a pomohol ukončiť vojnu na Ukrajine.

„Čína a EÚ sú spoločne zodpovedné za to, aby využili svoj spoločný vplyv a diplomaciu na ukončenie vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine,“ uviedol Michel v príspevku, ktorý zverejnil na Twitteri počas prestávky v rozhovoroch na zmienenom summite.

Čínsky prezident Si Ťin-pching neskôr podľa rovnakého predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie Leyenovej a Michelovi cez videoprenos zase povedal, že Čína a EÚ by mali spolupracovať pri zvládaní ukrajinskej krízy a zabrániť „jej rozširovaniu“. Dodal, že vzťahy EÚ a Číny môžu v čase ruskej invázie na Ukrajine slúžiť na zabezpečenie globálnej stability, približuje DPA.

ukrajina Čítajte viac 37. deň: Kyjev poprel, že útočil na sklady paliva v ruskom Belgorode
37 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vojna na Ukrajine