Česko chce uzavrieť s USA dohodu o obrannej spolupráci akú má aj Slovensko

Česká republika má záujem uzavrieť so Spojenými štátmi dohodu o obrannej spolupráci. Oficiálne tento zámer potvrdila ministerka obrany Jana Černochová počas štvrtkového stretnutia so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom vo Washingtone.

21.04.2022 17:48
Jana Černochová / Lloyd Austin / Foto: ,
Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej rezortný partner Lloyd Austin počas uvítacieho ceremoniálu vo Washingtone 21. apríla 2022
debata (84)

Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) vo Washingtone oficiálne potvrdila zámer Českej republiky uzavrieť so Spojeným štátmi obrannnú dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svojmu náprotivku Lloydovi Austinovi to povedala na začiatku ich štvrtkového rokovania v Pentagone. Chce s ním rokovať aj o otázke nákupu ďalších vojenských vrtuľníkov Bell, stíhacích lietadiel a o budúcnosti ťažkej brigády českej armády.

Ministerka tiež upozornila, že Česko je pripravené poslať na Ukrajinu ďalší vojenský materiál. Černochová do USA priletela v noci na štvrtok, v krajine bude do pondelka.

Ministerka Austinovi povedala, že sa teší na diskusiu napríklad o pomoci Ukrajine alebo o spolupráci pri modernizácii českých ozbrojených síl. Austina ubezpečila, že sa Česká republika chystá dodržať záväzok voči Severoatlantickej aliancii a v roku 2025 vydávať na svoju obranu dve percentá HDP. Spomenula tiež spoluprácu pri vytváraní aliančnej jednotky na Slovensku.

Svoje jednotky sa NATO rozhodlo na Slovensko a do ďalších východných členských krajín vyslať ako reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine. Česká republika bude zoskupeniu na Slovensku veliť, vojakov tam vyšlú aj Spojené štáty.

„Rada by som oficiálne potvrdila český zámer podpísať Dohodu o obrannej spolupráci (DCA), ktorá posilní našu pozíciu dobrého spojenca Spojených štátov,“ povedala Černochová. Verí, že táto dohoda prehĺbi vzájomnú spoluprácu nielen v rámci NATO, ale aj pri modernizácii českej armády.

„Snažíme sa nahradiť zastarané sovietske vybavenie modernými vojenskými systémami a ukončiť našu závislosť na Rusku,“ poznamenala ministerka. Česko je podľa nej uprostred rokovaní o získaní ďalších vrtuľníkov Bell, ale zároveň musí riešiť budúcnosť ťažkej brigády a stíhacích lietadiel. „Preto by som sa rada spýtala na možnosti spolupráce konkrétne v týchto oblastiach,“ uviedla.

V úvodnom vystúpení, pri ktorom mohli byť médiá, Austinovi pripomenula aj českú pomoc Ukrajine v podobe prijatia 300 000 utečencov, diplomatickej podpory aj poskytnutia vojenského materiálu.

„Nemôžeme ustúpiť ruskej agresii a vojnovému zločincovi (ruskému prezidentovi Vladimírovi) Putinovi,“ povedala. Austina uistila, že Česko je pripravené na Ukrajinu poslať viac vojenského vybavenia. Na záver svojho úvodného prejavu Černochová pozvala Austina do Prahy.

Americký minister povedal, že sa s Černochovou stretávajú v kritickom okamihu pre európsku bezpečnosť kvôli nevyprovokovanej agresii Ruska na Ukrajine. Ocenil pomoc, ktorú Česko Ukrajine poskytuje. Vyzdvihol aj české zapojenie do aliančnej skupiny na Slovensku. Pripomenul tiež jeden z hlavných cieľov cesty Černochovej do USA, a to repatriáciu pozostatkov generála Františka Moravca.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #Obranná dohoda s USA