Na Rusov si na ukrajinskom nebi počkajú americkí „duchovia“

Čo potrebujú Ukrajinci v boji s ruskými silami? Kamikadze drony Phoenix Ghost (Fénicky duch). Podľa Pentagonu Ukrajina dostane v rámci ďalšej americkej vojenskej pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov najmenej 121 takýchto zariadení.

22.04.2022 14:03
Russia Ukraine War Drones Foto: ,
Ukrajinci už úspešne požívajú aj turecké bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2.
debata (305)

O dronoch Phoenix Ghost sa zatiaľ príliš veľa nevie. Dokonca sa najprv objavila informácia, že ich americká spoločnosť Aevex Aerospace vyvinula špeciálne pre ukrajinské ozbrojené sily. Ale hovorca Pentagonu John Kirby spresnil, že produkcia týchto dronov sa začala už pred vojnou, ktorú 24. februára rozpútalo Rusko. Podľa neho sa však tieto stroje veľmi dobre hodia do bojov na východe Ukrajiny, na Donbase, kde je rovný a otvorený terén.

Phoenix Ghost je kamikadze dron. Znamená to, že sa neočakáva, že sa z bojovej misie vráti. Je možné ho ovládať manuálne, ale dokáže operovať aj autonómne.

"Je to takpovediac jednosmerný letecký stroj, ktorý je efektívny pri útokoch proti stredne obrneným vojenským cieľom,“ povedal pre portál Politico generálplukovník vo výslužbe David Deptula, ktorý pôsobí na Mitchellovom inštitúte pre letecké a kozmické štúdie, a je členom správnej rady Aevex Aerospace. "Dron dokáže vertikálne vzlietnuť, pri hľadaní alebo sledovaní cieľa môže lietať viac ako šesť hodín a s využitím infračervených senzorov funguje aj v noci,“ vysvetlil Deptula.

"Bolo by zaujímavé presnejšie vedieť, aký dosah majú tieto systémy, a akú bojovú hlavicu nesú, čo by nám pomohlo vyhodnotiť ich pravdepodobný taktický dosah v boji,“ reagoval na sociálnej sieti Twitter na správu o dodávke dronov Phoenix Ghost Franz-Stefan Gady, expert na vojenské technológie z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

Američania už Ukrajincom dodali kamikadze drony Switchblade, no Deptula pripomenul, že tie dokážu byť vo vzduchu menej ako hodinu. Ukrajinci úspešne požívajú aj turecké bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2, ktoré slúži na útočné a prieskumné aktivity.

© Autorské práva vyhradené

305 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #drony #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Phoenix Ghost