Zomrel najstarší človek na svete, Japonka Kane Tanaka sa dožila 119 rokov

Zomrel najstarší človek na svete. Japonka z mesta Fukuoka na juhozápade krajiny sa dožila 119 rokov. Agentúra Kjódó s odvolaním sa na miestne úrady informovala, že žena zomrela 19. apríla.

25.04.2022 11:30
debata

Kane Tanaka sa narodila 2. januára 1903, teda toho istého roku, keď bratia Wilbur a Orville Wrightovci podnikli prvý úspešný let motorového lietadla, a rok pred vypuknutím rusko-japonskej vojny, ktorú v rokoch 1904 až 1905 viedlo cárske Rusko s Japonským cisárstvom o nadvládu nad Mandžuskom a Kórejským polostrovom.

V 19 rokoch sa vydala a neskôr porodila štyri deti, piate s manželom adoptovali. Keď jej muž a najstarší syn odišli bojovať do druhej čínsko-japonskej vojny, ktorá sa začala v roku 1937, viedla rodinný obchod s rezancami. Počas života prekonala niekoľko operácií vrátane zákroku kvôli rakovine hrubého čreva.

V roku 2019 bola Tanaka vo svojich 116 rokoch uznaná Guinnessovou knihou rekordov za najstaršiu osobu na svete. Nasledujúci rok sa veku 117 rokov a 261 dní stala najstarším človekom v japonských dejinách, ktorého vek možno overiť.

Japonci sú známi dlhovekosťou a dominujú zoznamu najstarších ľudí sveta. Hoci aj medzi Japoncami pribúdajú vplyvom zmien stravovania počty obéznych ľudí, stále je ich skôr menej. V japonskej kuchyni prevládajú ryby, ryža, zelenina a ďalšie nízkotučné potraviny. V krajine sa pestuje úcta k starobe, ľudia si zachovávajú aktivitu a cítia sa byť užitoční, aj keď prekročia osemdesiatku. Starnutie japonskej populácie ale spoločne s klesajúcou pôrodnosťou zvyšuje aj obavy z nedostatku pracovných síl.

Ako najdlhšie žijúci človek v dejinách je v Guinnessovej knihe rekordov vedená Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #najstarší človek na svete