Bilancia banských nešťastí v Poľsku stúpla na 18 obetí

Dve minulotýždňové banské nešťastia v Poľsku si vyžiadali dovedna už 18 obetí po tom, ako záchranári v stredu objavili telá ďalších štyroch baníkov. Sedem ľudí je stále nezvestných. Aktualizovanú bilanciu v stredu priniesla agentúra AP.

27.04.2022 20:57
poľsko, baňa Foto:
Policajné a hasičské auto pred uhoľnou baňou Pniowek v juhopoľskom meste Pawlowice, kde v stredu 20. apríla 2022 dva podzemné výbuchy metánu zabili päť ľudí a viac ako 20 zranili.
debata

Záchranná akcia v bani Zofiówka na juhu Poľska sa skončila po tom, ako boli vyhlásení za mŕtvych poslední nezvestní baníci. Celkový počet mŕtvych tak dosiahol desať.

Počet obetí v neďalekej bani Pniowek stúpol na osem po tom, ako v utorok večer zomrel jeden zo zranených v nemocnici. Sedem ďalších baníkov a záchranárov zostáva nezvestných. Pátranie po nich však pozastavili po tom, ako následné výbuchy zranili desiatich členov záchranného tímu.

Obe bane sa nachádzajú niekoľko kilometrov od seba neďaleko hraníc s Českou republikou a vlastní ich ťažobná spoločnosť JSW.

Väčšina poľských uhoľných baní sa nachádza v Sliezskom vojvodstve. Približne 70 percent energie v Poľsku pochádza z uhlia. Varšava je za to kritizovaná zo strany Európskej únie aj ekologických aktivistov, ktorí sa obávajú, že Poľsko nesplní stanovené ciele v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #baníci #baňa