Guvernér Oklahomy podpísal jeden z najprísnejších interrupčných zákonov v USA

Guvernér amerického štátu Oklahoma Kevin Stitt v utorok podpísal jeden z najprísnejších zákonov o potratoch v Spojených štátoch. Urobil tak len niekoľko hodín po tom, čo bol zverejnený návrh rozhodnutia Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade, ktorý garantuje právo žien na interrupcie.

04.05.2022 07:02 , aktualizované: 08:29
Kevin Stitt Foto: ,
Guvernér amerického štátu Oklahoma Kevin Stitt
debata (1)

Zákon o potratoch, ktorý podpísal Stitt, zakazuje vykonávanie interrupcií po tom, čo je možné určiť, že dieťaťu v maternici bije srdce, čo podľa odborníkov zodpovedá približne šiestemu týždňu tehotenstva, kedy mnohé ženy ešte nevedia, že sú tehotné. Zákaz sa nevzťahuje na potraty zo zdravotných dôvodov.

Podobný zákon prešiel minulý rok v americkom štáte Texas, kde sa počet interrupcií následne rapídne znížil, pretože ženy začali kvôli nim chodiť do okolitých štátov vrátane Oklahomy.

Interrupcie / Potraty / Čítajte viac Desaťtisíce žien demonštrovali v USA za právo na interrupciu

„Som šťastný, že som tento zákon mohol podpísať,“ uviedol Stitt. Dodal, že chce, aby sa Oklahoma stala jedným z najviac tzv. pro-life štátov v USA, pretože ako guvernér zastupuje štyri milióny miestnych obyvateľov, z ktorých drvivá väčšina chce ochraňovať nenarodené životy. Svoje tvrdenie však Stitt ničím nepodložil.

Ľudskoprávne organizácie predmetný zákon síce už napadli na súde, právna norma však vstúpila do platnosti vo chvíli, keď ju Stitt podpísal.

Uniknutý návrh stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA potvrdzuje, že väčšina z nich začiatkom tohto roka podporovala zrušenie platnosti historického rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 1973. Súd v tomto prípade známom ako „Roe verzus Wade“ garantoval právo žien na interrupcie.

V New Yorku sa konali protesty proti možnému zrušeniu práva na interrupcie

Tisíce ľudí v utorok večer v New Yorku protestovali proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade.

Dav protestujúcich sa zhromaždil pred budovou súdu na Dolnom Manhattane a mával tabuľami s nápismi „Moje telo, moja voľba“, „Som žena, nie maternica“, „Legalizujte potraty“ alebo „Budem mať menej práv, než moja mama“.

Protest pred budovou súdu na Dolnom Manhattane... Foto: SITA/AP, Jason DeCrow
Interrupcie Protest pred budovou súdu na Dolnom Manhattane proti možnému zrušeniu práva na interrupcie, 3. mája 2022

„Nejde len o otázku reprodukčných práv. Ide aj o otázku rasovej a ekonomickej spravodlivosti,“ uviedla jedna z protestujúcich Lauren Workmanová. Domnieva sa totiž, že zákaz potratov ovplyvní najmä ženy zo sociálne slabších pomerov a príslušníčky menšín s inou farbou pleti.

Protestujúcich podporila aj newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová. Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová ešte predtým uviedla, že právo na interrupcie bude v tomto štáte chránené. „Každý, kto potrebuje podstúpiť interrupciu, je u nás vítaný. Potraty budú v štáte New York vždy bezpečné a dostupné,“ uviedla Hochulová v príspevku na Twitteri.

V prípade zrušenia tohto rozhodnutia z roku 1973 budú o interrupciách rozhodovať legislatívne orgány v jednotlivých amerických štátoch. Očakáva sa, že viac ako polovica z nich tieto zákroky zakáže prípadne obmedzí

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Oklahoma #interrupcie