EÚ chce do konca roka ukončiť dovoz ruskej ropy

Európska komisia navrhuje do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

04.05.2022 09:18 , aktualizované: 10:25
Rusko / Ropa / Foto: ,
Demonštrantka drží transparent s nápisom "Európa, buď statočná! Ukonči nákup ruského plynu a ropy!" počas protestu pred sídlom Eurokomisie v Bruseli
debata (137)

Európsky blok podľa nej v rámci šiesteho balíka protiruských sankcií tiež odpojí od medzinárodného platobného systému SWIFT najväčšiu ruskú banku Sberbank a dva ďalšie bankové domy.

Aby sankcie nadobudli platnosť, musia ich jednomyseľne schváliť členské krajiny. Podľa diplomatov sa čaká diskusia o ropnom embargu. Maďarsko a Slovensko, ktoré ich odmietajú podporiť, majú podľa únijných predstaviteľov dostať výnimku na dovoz ropy v budúcom roku.

Zdroj z prostredia Európskej únie pre agentúru Reuters uviedol, že Slovensko a Maďarsko budú môcť pokračovať v nákupe ruskej ropy až do konca roka 2023 na základe existujúcich zmlúv. Exekutíva EÚ v stredu navrhla zakázať dovoz ruskej ropy do šiestich mesiacov a do konca roka ukončiť dovoz rafinovaných ropných produktov. V snahe presvedčiť „zdráhajúce sa krajiny“, aby návrh nevetovali, Brusel navrhol dlhšie obdobie na zavedenie embarga pre Maďarsko a Slovensko, uviedol podľa Reuters nemenovaný zdroj.

Európska komisia chce tiež potrestať predstaviteľov ruskej armády zodpovedných za zverstvá proti civilistom v Buči a za útok na Mariupol. Trojica ruských štátnych televízií šíriacich kremeľskú propagandu má mať zakázané vysielať v únijných krajinách. Na sankčnom zozname sa ocitne aj pravoslávny patriarcha Kirill – blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa von der Leyenovej je cieľom sankcií rovnako ako v prípade tých predchádzajúcich obmedziť možnosti režimu prezidenta Vladimíra Putina pokračovať v agresii proti Ukrajine.

„Putin chcel vymazať Ukrajinu z mapy. Rozhodne neuspeje. Naopak, Ukrajina povstala v jednote. A teraz sa potápa jeho krajina, Rusko,“ vyhlásila von der Leyenová, podľa ktorej má nový sankčný balík ďalej oslabiť ruskú ekonomiku a znemožniť jej modernizáciu.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #ruská ropa