Sezóna požiarov na Sibíri sa začala. Z Omska hlásia stav núdze

V Omskej oblasti na Sibíri kvôli veľkému počtu lesných požiarov vyhlásili stav núdze, uviedol na svojom webe denník Kommersant. Obeťou plameňov sa stali už desiatky domov. Úrady ale nezaznamenali žiadnych zranených ani mŕtvych.

06.05.2022 21:46
debata (1)

„Dal som pokyn vyhlásiť v regióne kvôli zvýšenému výskytu požiarov stav núdze. Určite pomôžeme všetkým, ktorí vinou požiaru zostali bez prístrešia. Na budúcom rokovaní krízového štábu posúdime, čo sa stalo, a rozhodneme o najnaliehavejších opatreniach,“ vyhlásil gubernátor Alexander Burkov.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie teraz v oblasti registruje 53 požiarov. Pri tých najväčších zhorelo v Sargatskom okrese sedem stavieb, v Nazyvajevskom okrese plamene preskočili na 29 budov, vrátane 20 obytných, uviedol Kommersant. Prácu hasičov sťažuje silný vietor, ktorý prispieva k rýchlemu šíreniu ohňa. V dedine Novoalexandrovka priamo pri Omsku tak zhorelo 20 domov a 105 ľudí muselo byť evakuovaných.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Posledné varovanie

Vládny denník Rossijskaja gazeta na svojom webe napísal, že vďaka snímkam z vesmírnych družíc ministerstvo denne registruje stovky tepelných ohnísk po celom Rusku. Za uplynulý deň ich bolo 788, z čoho 101 boli požiare, 591 vypaľovanie porastov a 23 spaľovania odpadu. Z 56 lesných požiarov na ploche 16 123 hektárov sa 23 na ploche 9 128 hektárov podarilo uhasiť.

Sezóna lesných požiarov v Rusku prepuká každoročne v suchých letných mesiacoch, v niektorých rokoch má však obzvlášť katastrofálny priebeh. Kremeľ zhoršenie situácie pripisuje klimatickým zmenám. Pred dvoma rokmi sa obeťou plameňov v najrozľahlejšej krajine sveta stalo podľa ochrancov prírody z mimovládnej organizácie Greenpeace cez 15 miliónov hektárov lesa a hrozilo, že padne rekord z roku 2012, keď v Rusku zhorelo 18,1 milióna hektárov lesa. To je plocha presahujúca trojnásobok rozlohy Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sibír #lesné požiare