Polícia v Berlíne zakázala na 8. a 9. mája ukrajinské aj ruské vlajky

Polícia v nemeckom hlavnom meste Berlín zakázala na 8. a 9. mája pri 15 pamätníkoch a v ich bezprostrednom okolí vyvesovanie ruských a ukrajinských vlajok, ako aj zobrazovanie ďalších symbolov vrátane písmena "Z", ktoré sa stalo prejavom podpory ruskej agresie na Ukrajine.

07.05.2022 06:15
debata (35)

Dôvodom sú obavy, že medzi ukrajinskými a ruskými skupinami dôjde počas spomienkových akcií pri príležitosti 77. výročia konca druhej svetovej vojny k potýčkam a eskalácii.

Berlínska polícia v uvedených termínoch a na spomínaných miestach tiež zakazuje aj svätojurské stuhy, vojenské uniformy alebo ich časti, a to aj v upravených podobách a tiež pochodové a vojenské piesne. Výnimky platia pre veteránov druhej svetovej vojny, diplomatov a zástupcov delegácií jednotlivých štátov.

Na poriadok má v Berlíne počas nedele a pondelka, keď sa má uskutočniť viac ako 50 demonštrácií a zhromaždení, dohliadať okolo 3400 policajtov, uviedol hovorca. Cieľom je podľa slov šéfky berlínskej polície Barbary Slowikovej zaistiť dôstojnosť spomienkových podujatí, chrániť pamätníky a zároveň zabrániť „inštrumentali­zácii“ týchto akcií. Polícia zakročí voči „každej forme podpory, schvaľovania, velebenia či dokonca glorifikácie ruskej útočnej vojny proti Ukrajine“, zdôraznila Slowiková.

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk opatrenia Berlína kritizoval ako „katastrofálne politické rozhodnutie“. Ako povedal pre stanicu RND, ide o „zaucho“ Ukrajine a úder do tváre ukrajinskému ľudu". Meľnyk apeloval na starostku nemeckej metropoly Franzisku Giffeyovú a šéfku rezortu vnútra krajinskej vlády Iris Sprangerovú, aby toto nariadenie okamžite zrušili.

Meľnyk vyjadril rozhorčenie, že Berlín zakázal rovnako verejné nosenie ukrajinských, ako aj ruských vlajok, pričom Moskva „deň a noc pácha najhoršie vojnové zločiny na ukrajinskom civilnom obyvateľstve a desaťtisíce Ukrajincov, Ukrajiniek, žien a detí sú chladnokrvne vraždené“. Dodal, že ide o „obrovský škandál“. Ako ďalej povedal, rozumie síce snahe polície zaistiť bezpečnosť, avšak kritizoval skutočnosť, že Berlín dal na rovnakú úroveň krajinu, ktorá je obeťou, a páchateľa.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín #vojna na Ukrajine