Súd zamietol Trumpovu žalobu vo veci zablokovaného účtu na Twitteri

Sudca federálneho súdu v Kalifornii zamietol v piatok žalobu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý sa ňou snažil dosiahnuť odblokovanie svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

07.05.2022 09:17
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump
debata (2)

Sudca vo svojom rozhodnutí označil argument, že Twitter „cenzuroval“ Trumpa v rozpore s právom na slobodu prejavu, za slabý, pretože prvý dodatok ústavy zakazuje vládnym orgánom – a nie súkromným firmám – zasahovať do toho, čo hovoria občania.

„Zmluvné podmienky umožnili Twitteru konať tak, ako uzná za vhodné, pokiaľ ide o akýkoľvek účet alebo obsah a z akéhokoľvek dôvodu,“ uviedol sudca James Donato vo zdôvodnení svojho rozhodnutia o zamietnutí žaloby.

Donato nechal otvorené dvere, aby bolo možné žalobu, ktorú podal Trump, Americká konzervatívna únia a niekoľko ľudí, upraviť a znovu podať. Žaloba uvádza Twitter a jeho bývalého šéfa Jacka Dorseyho ako obžalovaných a žiada náhradu škody v hotovosti, ako aj vydanie príkazu na okamžité odblokovanie pozastavených úč­tov.

Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára 2021. Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.

Súdna prehra prichádza v čase, keď miliardár Elon Musk kupuje Twitter a sľúbil, že obmedzí „moderovanie obsahu“ na zákonné minimum.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Donald Trump