Fínsky prezident a premiérka podporujú členstvo krajiny v NATO

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

12.05.2022 09:37 , aktualizované: 16:25
Sauli Niinistö Foto: ,
Fínsky prezident Sauli Niinistö
debata (191)

„Členstvo v NATO by posilnilo bezpečnosť Fínska. Ako člen NATO by Fínsko posilnilo celú túto obrannú alianciu. Fínsko musí bezodkladne požiadať o členstvo v NATO. Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení prezidenta a premiérky zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

Ako vysvetľuje AP, toto oznámenie znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky.

Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.

Najvyšší predstavitelia Fínska v spoločnom vyhlásení vysvetlili, že verejná diskusia v ich krajine o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie prebehla počas tejto jari, pričom „bol potrebný istý čas, aby si parlament a celá spoločnosť ujasnili svoj postoj v tejto otázke“.

Romania NATO Chief Čítajte aj Podpora členstva v NATO stúpla medzi Fínmi trojnásobne

Vo vyhlásení priamo nemenovali hrozbu zo strany Ruska, avšak počas stredajšej návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – po podpise britsko-fínskej dohody o bezpečnostných zárukách – Niinistö vyhlásil, že za posunom Fínska smerom k Severoatlantickej aliancii je ruský prezident Vladimir Putin.

Kremeľ hovorí o hrozbe pre Rusko

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na fínsky krok uviedol, že rozširovanie NATO neprispieva k bezpečnosti v Eurázii a vstup Fínska do Aliancie je pre Rusko určite hrozbou. „Všetky strany sa chcú vyhnúť priamemu stretu medzi Ruskom a NATO, čo už viackrát zaznelo v Moskve, Washingtone aj Bruseli", dodal Putinov hovorca.

Peskov informoval, že Rusko bude analyzovať situáciu súvisiacu so vstupom Fínska do NATO a vypracuje potrebné opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti.

Dodal, že kroky Fínska sú pre Rusko dôvodom na symetrickú reakciu. Spresnil, že ruská reakcia bude závisieť od miery priblíženia sa vojenskej infraštruktúry aliancie NATO k ruským hraniciam.

Heger: Putin dokázal čosi nepravdepodobné

Slovenský premiér Eduard Heger vyjadril Fínsku podporu pri vstupu do NATO. Tento vstup podľa neho posilní nielen bezpečnosť Fínska, ale aj celej demokratickej Európy.

„Len silná Severoatlantická aliancia dokáže udržiavať ruský imperializmus v bezpečnej vzdialenosti od slobodného demokratického sveta,“ napísal predseda vlády na sociálnej sieti.

Ruský prezident Vladimír Putin dokázal niečo, čo po dlhé roky vyzeralo veľmi nepravdepodobné. Je tým fakt, že fínska spoločnosť spojí svoju bezpečnosť s NATO, skonštatoval premiér. „Tomu sa hovorí politika nezamýšľaných dôsledkov. Putin je v nej majstrom,“ poznamenal.

Slovenský minister obrany Jaroaslav Naď (OĽANO), že záujem Švédska a Fínska stať sa súčasťou NATO ho teší. Ako Naď napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, ak sa krajiny stanú súčasťou NATO, bude to veľký deň pre silnejšiu obranu a bezpečnosť Európy. „Treba uznať Putinovi, že jedna vec sa mu naozaj podarila: Výrazne posilnil NATO,“ dodal šéf rezortu obrany.

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) historické rozhodnutie Fínska privítal. „V prípade, že sa Fínsko rozhodne (o členstvo) požiadať, bude v NATO vítané. Slovensko podporuje rýchly proces vstupu," napísal.

Fínsko i Švédsko si zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, a to preto, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Fínsko má s Ruskom viac než 1300 kilometrov dlhú hranicu.

Fínska expertka z Centra pre novú americkú bezpečnosť vo Washingtone Heli Hautalová pre agentúru AP uviedla, že značná časť ruských jednotiek pôvodne rozmiestnených pri hraniciach s Fínskom sa teraz nachádza na Ukrajine, kde tieto sily utrpeli „výrazné straty“. Očakáva teda, že Moskva na toto rozhodnutie Helsínk zareaguje rozmiestnením zbraňových systémov bližšie k hraniciam Fínska, dezinformačnou kampaňou, kybernetickými útokmi, ekonomickými protiopatreniami a nasmerovaním migračných tokov na Fínsko podobne, ako to vlani urobilo Bielorusko Poľsku.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine