Ruský exminister Alexej Uľukajev odsúdený za úplatkárstvo je na slobode

Bývalého ruského ministra hospodárskeho rozvoja Alexeja Uľukajeva, ktorý bol v roku 2017 za korupciu odsúdený na osem rokov väzenia, prepustili vo štvrtok z väzenia.

12.05.2022 14:28
debata

Na slobodu sa Uľukajev dostal po tom, ako súd v meste Tver koncom apríla vyhovel jeho žiadosti o predčasné prepustenie z väzenia po odpykaní si viac ako piatich rokov. Prokuratúra sa proti tomuto rozhodnutiu súdu neodvolala.

Ruské štátne televízie vo štvrtok odvysielali zábery, ako Uľukajev autom odchádza spred väznice. S novinármi, ktorí sa zhromaždili pred vchodom do objektu, exminister nehovoril.

Uľukajev sa stal prvým úradujúcim federálnym ministrom v moderných dejinách Ruska, ktorý bol zatknutý a postavený pred súd, a to za vylákanie úplatku vo výške dvoch miliónov dolárov od šéfa spoločnosti Rosnefť Igora Sečina. Exministra následne odsúdili na osem rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom a pokutu viac ako 130 miliónov rubľov (vyše 1,1 milióna eur).

Uľukajev sa počas vyšetrovania i stíhania označoval za nevinného a tvrdil, že sa stal obeťou provokácie. Bývalého ministra zadržali v roku 2016 v sídle spoločnosti Rosnefť. Okolnosti celého prípadu vyvolali špekulácie, že Uľukajev sa zaplietol do mocenskej hry Kremľa, do ktorej bol zapojený i Sečin, dlhoročný spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #Alexej Uľukajev