Biden nedodá Kyjevu raketomety, schopné zasiahnuť ruské územie

Spojené štáty napriek opakovaným žiadostiam nedodajú Ukrajine salvové raketomety, ktoré by Kyjevu umožnili zasiahnuť územie Ruska. Podľa agentúry AFP to v pondelok oznámil americký prezident Joe Biden. Podľa Kremľa ide o racionálne rozhodnutie.

30.05.2022 17:22
debata (87)

„Nepošleme na Ukrajinu raketové systémy, ktoré môžu dosiahnuť až do Ruska,“ povedal Biden ráno novinárom. O tejto dodávke sa podľa agentúry AFP v posledných týždňoch hovorilo, ale nikdy nebola potvrdená.

Americké médiá v minulých dňoch tvrdili, že Washington sa chystá Kyjevu dodať salvové raketomety po tom, ako Kongres schválil ďalšiu pomoc Ukrajine vo výške 40 miliárd dolárov. Hovorca Pentagonu John Kirby však nepotvrdil, že by sa Spojené štáty chystali Ukrajine darovať systémy HIMARS a M270 s dostrelom do 300 kilometrov.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev Bidenovo rozhodnutie označil za „racionálne“, uviedla agentúra Reuters.

Ruské sily sa v súčasnosti snažia dobyť ukrajinský Donbas, kde v posledných týždňoch zosilnela ofenzíva v blízkosti kľúčových miest. V uliciach východoukrajinského Severodonecka sa podľa starostu mesta odohrávajú tvrdé boje s ruskými vojakmi.

Ukrajinskí predstavitelia Západ opakovane žiadajú o poskytnutie moderných zbraní. Záujem majú predovšetkým o delostrelectvo a raketové systémy, ktoré by svojím dostrelom umožnili z bezpečnej vzdialenosti zasahovať a ničiť okupačné jednotky.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine