Šanghaj opäť otvorí obchody, časť obyvateľov pôjde do práce

Čínske mesto Šanghaj v stredu otvorí obchody a nákupné centrá, ktoré boli zatvorené dva mesiace pre pandémiu COVIDU-19.

31.05.2022 08:07
Čína, koronavírus, Šanghaj Foto: ,
Návštevníci v znovuotvorenom nákupnom centre v čínskom Šanghaji v nedeľu 29. mája 2022.
debata

Ľudia žijúci mimo rizikovej oblasti budú môcť opäť dochádzať do práce. Uvoľnenie doposiaľ veľmi prísnych reštrikcií v utorok podľa agentúry AP oznámilo vedenie mesta.

Do úplnej prevádzky sa vráti aj metro, autobusy a železnice spájajúce Šanghaj so zvyškom Číny. Zvýši sa aj počet povolených vnútroštátnych letov, píše agentúra Reuters. Čiastočne sa otvoria školy, dochádzka však zostane dobrovoľná. Obchody a ďalšie verejné priestory budú môcť zaplniť len 75 percent svojej kapacity a na vstup bude potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom. Kiná a telocvične zostanú ďalej uzavreté.

Čína sa drží stratégie nulovej tolerancie proti koronavírusu v snahe zabrániť jeho šíreniu. Ekonomické stredisko Šanghaj bolo v uzávere od apríla, čo má značné ekonomické dôsledky. Opatrenie vyvolalo diskusiu o udržateľnosti uplatňovanej stratégie. Mesto uzáveru začalo rušiť pozvoľna, v predchádzajúcich dňoch povolilo časti obyvateľov chodiť do práce alebo postupne otváralo niektoré linky metra. Vedenie mesta už vopred uvádzalo 1. jún ako plánovaný dátum obnovenia bežného života.

Kým v apríli, keď vedenie Šanghaja vyhlásilo prísnu uzáveru, bolo v meste okolo 20 000 nových prípadov COVIDU-19 denne, v pondelok ich zdravotníci zachytili len 29.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šanghaj #koronavírus