Vojna ako reklama. O turecké drony Bayraktar má záujem celý svet

O turecké drony Bayraktar TB2, ktoré nasadila ukrajinská armáda v boji proti ruským inváznym jednotkám, má teraz záujem celý svet.

31.05.2022 13:13
debata (45)

Agentúre Reuters to povedal Selçuk Bayraktar, jeden zo šéfov firmy Baykar, ktorá túto zbraň vyrába. Firma podľa Bayraktara, ktorý je okrem iného zaťom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, už vyvíja nové modely týchto bezpilotných lietadiel. Aktuálneho typu TB2 môže turecká spoločnosť vyrobiť až 200 kusov ročne.

VIDEO: Drony sú mocnou zbraňou. Takto zničil ruské postavenie na Haďom ostrove.

Video

Dron Bayraktar TB2 už bojoval v Sýrii, Líbyi, Iraku či v konflikte o Náhorný Karabach. Známym po celom svete sa ale stal kvôli nasadeniu vo vojne na Ukrajine.

„Bayraktar TB2 robí to, čo robiť má – vyraďuje z prevádzky rozvinuté protivzdušné a delostrelecké systémy a ničí obrnené vozidlá,“ povedal Selçuk Bayraktar, ktorý je považovaný za jedného z vynálezcov tohto dronu. Bayraktar povedal, že je hrdý na to, že sa jeho výrobky zúčastňujú boja proti nelegálnej ruskej invázii.

Firma Baykar teraz vyvíja ďalšie dva modely bojových bezpilotných prostriedkov, ktoré by mohli byť hotové v budúcom roku. Firmu založil Özdemir Bayraktar a po jeho smrti ju vedú jeho traja synovia. Selçuk študoval na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT) v Spojených štátoch a polytechnike v Istanbule.

VIDEO: Aj Rusko má svoje drony, ale majú svoje osobitosti. Ukrajinský vojak jeden taký rozoberal a našiel tam všeličo.

Video

Podľa majiteľov firmy je záujem o drony po úspešnom nasadení na Ukrajine „na celom svete“. Konkrétne mená záujemcov ale neoznámili.

Vojna na Ukrajine urobila Bayraktaru reklamu. Ukrajinci zložili na počesť dronu bojový popevok a hovorca ruského ministerstva obrany ho vo svojich vystúpeniach od začiatku invázie spomenul v desiatkach prípadov.

Ankara oficiálne dodávky zbraní nekomentuje. Podľa asociácie tureckých zbrojárskych firiem Turecko vyviezlo na Ukrajinu v prvom štvrťroku tohto roku zbrane za takmer 60 miliónov dolárov, združenie ale nešpecifikovalo, o aké zbrane išlo. Podľa agentúry Reuters firma Baykar dodala drony Ukrajine aj na začiatku marca, krátko po vypuknutí vojny.

VIDEO: Rusko ukázalo, ako zničilo dron Bayraktar.

Video
45 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Turecko #dron #vojna na Ukrajine #dron Bayraktar