Český premiér označil slovenského hrdinu za Čecha

Petr Fiala si vyrobil blamáž. Predseda českej vlády nevie, že jeden z dvojice odbojárov, ktorí spáchali atentát na nacistického pohlavára, je Slovák. Vyplýva to z Fialovho statusu na sociálnej sieti Twitter.

01.06.2022 13:40
debata (87)

Denník Pravda si všimol, že v deň 80. výročia atentátu český premiér napísal, že „českí výsadkári Josef Gabčík a Jan Kubiš uskutočnili útok na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha". Gabčík však nebol Čech. Narodil sa v slovenskej obci Poluvsie v okrese Žilina.

Fiala urobil chybu aj pri krstnom mene slovenského hrdinu. Gabčík sa nevolal Josef, ale Jozef. Štátnik, ktorý má titul vysokoškolského profesora v odbore politológia, urobil prešľap aj v minulom roku. Stalo sa to počas predvolebnej kampane vo videodebate volebných lídrov v štúdiu novín iDNES.

Moderátor sa ho vo vedomostnom kvíze pýtal, akú rozlohu má Česká republika. „To neviem, asi 90-tisíc štvorcových kilometrov," reagoval Fiala. Moderátor by mu uznal odpoveď s odchýlkou tisíc km². Skutočná rozloha českého územia je však necelých 79-tisíc km².

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Fiala #Jozef Gabčík