Tri krajiny nedovolili preletieť Lavrovovi do Srbska. Moskva: Teleportovať sa nevieme

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zrušil svoju pondelkovú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu. Informoval o tom v noci na pondelok denník The Guardian s odvolaním sa na správy ruských a srbských médií.

06.06.2022 05:50 , aktualizované: 13:29
debata (204)

Agentúra Interfax v tejto súvislosti citovala nemenovaného popredného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí v Moskve, podľa ktorého Bulharsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora, teda krajiny susediace so Srbskom, avizovali, že Lavrovovo lietadlo nevpustia do svojho vzdušného priestoru.

„Naša diplomacia ešte nedokáže zabezpečiť teleportáciu,“ komentoval celý incident citovaný zdroj z ruského ministerstva.

Hanebné, nemysliteľné

Sám Lavrov označil stopku za bezprecedentné, nemysliteľné a hanebné rozhodnutie. „Došlo k nemysliteľnému,“ povedal Lavrov podľa agentúry TASS na dnešnej tlačovej konferencii o „bezprecedentnom rozhodnutí“ niektorých členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Uzavretie leteckého priestoru pre lietadlo ruského ministra označil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov za „nepriateľský čin“. „Takéto nepriateľské činy voči našej krajine môžu spôsobiť určité problémy, ale nemôžu zabrániť našej diplomacii pokračovať v práci,“ povedal Peskov podľa agentúry AFP.

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes podľa agentúry AP uviedol, že sa stretol s ruským veľvyslancom, ktorý ho informoval o dôvodoch, prečo sa Lavrovova návšteva nemôže uskutočniť. „Nikdy nepodnikneme nič, čo by ešte viac zhoršilo styky medzi národmi,“ odpovedal Lavrov podľa agentúry Interfax na otázku ohľadom prípadnej ruskej odvety.

Vučič, ktorý sa koncom mája ujal druhého prezidentského mandátu, dlhodobo udržiava blízke vzťahy so šéfom Kremľa Putinom. Nepridal sa preto k sankciám, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny v reakcii na agresiu voči Ukrajine. Vučič však napriek tomu označuje za svoju prioritu vstup Srbska do EÚ.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #vojna na Ukrajine