Proruskí separatisti začali súdny proces so zajatými Britmi. Hrozí im trest smrti

V separatistickej východoukrajinskej Doneckej ľudovej republike (DNR) dnes začal súd s dvojicou Britov a jedným občanom Maroka bojujúcimi v ukrajinskej armáde. Podľa vyšetrovateľov im za "terorizmus" a za to, že bojovali ako "žoldnieri", hrozí trest smrti.

07.06.2022 23:21
debata (36)

Aiden Aslin, Shaun Pinner a Ibrahim Sádún o sebe hovoria, že sú riadnymi členmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami. Na proruských účtoch na sociálnych sieťach sa objavili videozábery trojice v súdnej miestnosti najvyššieho súdu Doneckej ľudovej republiky. Muži sedeli v klietke pre obžalovaných a neboli na nich viditeľné žiadne zranenia.

Server Mediazona už skôr napísal, že všetci traja vstúpili do ukrajinskej armády ešte pred začiatkom terajšej ruskej invázie na Ukrajinu a že na Ukrajine žili niekoľko rokov. Aiden Aslin v ukrajinskej námornej pechote slúži od roku 2018, od rovnakého roku je jej príslušníkom aj Shaun Pinner. Ibrahim Sádún sa presťahoval na Ukrajinu v roku 2019 a o dva roky neskôr podpísal zmluvu o vstupe do ukrajinskej armády.

Britský The Guardian uvádza, že ruské úrady sa chystajú zorganizovať súdne procesy podobné tým konaným na Ukrajine s ruskými vojakmi obvinenými z páchania rôznych zverstiev. Podľa analytikov môžu byť procesy zámerne konštruované tak, aby vytvorili maximálny nátlak na Západ a aby prinútili ukrajinskú stranu k výmene zajatých ruských vojakov zadržiavaných a súdených na Ukrajine.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine