V bojoch s Rusmi padol prvý český dobrovoľník

Na Ukrajine zomrel v piatok prvý český dobrovoľník. O život prišiel vo východoukrajinskom regióne Donbas počas bojov s ruskou armádou. Potvrdil to v sobotu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

11.06.2022 14:45
vojna ukrajina rusko donbas zákop vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci kopú zákopy blízko frontovej línie v Doneckej oblasti. 8. jún 2022.
debata (77)

Jeho telo bolo prevezená do Charkovskej oblasti. Česko je podľa Lipavského v kontakte s ukrajinskými úradmi a pokúša sa skontaktovať s rodinou.

Podľa informácií spravodajcu ČT Jakuba Szántóa je zabitým českým občanom Michal J., ktorý bol na Ukrajine zrejme už od začiatku tohtoročnej invázie. Mal pôsobiť v jednotke dobrovoľníkov, ktorej veliteľom je španielsky občan. Michal J. zomrel podľa dostupných informácií počas hliadky. „Mal byť v tej chvíli v zákopoch a bohužiaľ na miesto, kde bol, dopadol mínometný granát vypálený ruskou stranou v rámci ťažkých bojov na východnom fronte,“ dodal Szántó.

Podľa informácií, ktoré na sociálnych sieťach zverejnili kamaráti a príbuzní padlého dobrovoľníka, bol Michal J. členom dobrovoľníckeho práporu Karpatská Sič.

České ministerstvo obrany dobrovoľníkov na Ukrajine neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom, koľko z nich však v skutočnosti na Ukrajine bojuje, nie je známe, pripomínajú Novinky.cz.

V súčasnom konflikte na Ukrajine už jeden Čech zomrel, ten však zrejme nebojoval. Jeho telo našli v máji v hromadnom hrobe pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Joe Biden Čítajte aj Biden: Zelenského sme pred inváziou varovali. Nechcel to počúvať
77 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #úmrtie #Donbas #dobrovoľník #vojna na Ukrajine