Rusko sa definitívne vyňalo spod právomocí súdu pre ľudské práva v Štrasburgu

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal zákon, podľa ktorého sa v Rusku nebudú plniť rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva prijaté po 15. marci. Oznámil to v sobotu Kremeľ. Zákon tento týždeň schválili ruskí poslanci a senátori.

12.06.2022 07:14
debata (79)

Rusko v polovici marca ohlásilo odchod z Rady Európy, pod ktorú štrasburský súd spadá. Podľa nového zákona sa bude odškodnenie, ktoré nariadil súd, odteraz vyplácať iba v rubľoch a iba na účty v ruských bankách. Peňažné odškodnenie môže generálna prokuratúra vyplácať do 1. januára 2023. Budúce rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva nebudú dôvodom na zmenu rozhodnutia ruských súdov.

Rada Európy (RE), ktorá dohliada na stav demokracie a ľudských práv vo viac ako štyroch desiatkach členských krajín, 16. marca oznámila, že pre inváziu na Ukrajinu vylúčila Rusko. Výbor ministrov RE vo vyhlásení uviedol, že Ruská federácia prestáva byť po 26 rokoch členskou krajinou organizácie.

Rusko sa členom Rady Európy, ktorá nijako nesúvisí s Európskou úniou, stalo v roku 1996. Jeho odchod z tejto organizácie okrem iného znamená, že nebude viazané Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv.

Výbor Rady ministrov RE pozastavil členstvo Ruska v tejto inštitúcii deň po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, kam ruské vojská vpadli 24. februára.

Ukončenie ruského pôsobenia v Rade Európy znamená odchod zo všetkých jej mechanizmov, vrátane Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Na ten je všeobecne možné sa obracať so sťažnosťou po tom, keď jednotlivci vyčerpali všetky vnútroštátne opravné prostriedky. Jednotlivci, ktorí sa sťažujú na porušenie svojich práv, sa teda musia najprv obrátiť na súdy danej krajiny, a to vrátane tribunálov najvyšších. Podľa agentúry AFP je Rusko krajinou, ktorej kauzami sa súd v Štrasburgu zaoberá najčastejšie.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Štrasburg #Európsky súd pre ľudské práva