Stovka hasičov zasahovala pri lesnom požiari na juhu Francúzska

Viac ako 100 hasičov bojovalo v stredu s lesným požiarom, ktorý vypukol na juhu Francúzska. Meteorológovia po mimoriadne horúcom máji varujú pred ďalšími horúčavami. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15.06.2022 14:18
debata

Požiar v departemente Lozere, ktorý spálil 70 hektárov, sa podarilo v noci dostať pod kontrolu, ale existuje vysoké riziko, že by sa mohol znova vznietiť, uviedla miestna prefektúra.

Služba Meteo-France varovala pred silnou a skorou vlnou horúčav spôsobenou horúcim vzduchom pohybujúcim sa zo severnej Afriky. Podľa meteorológov môžu v piatok na juhozápade krajiny teploty vystúpiť na viac ako 40 stupňov Celzia.

Meteorologický kanál La Chaine Meteo uviedol, že ak sa tak 17. júna stane, pôjde o najskorší dátum zaznamenaný vo Francúzsku, keď bola táto teplotná hranica prekročená.

Hasiči tento týždeň bojovali s niekoľkými požiarmi aj v departemente Gard na juhu Francúzska.

Susedné Španielsko zažíva najskoršiu vlnu horúčav za viac ako 40 rokov, pričom tento týždeň teploty v niektorých stredných a južných oblastiach dosahujú až 40 stupňov Celzia. Obe krajiny tento rok zaznamenali najteplejší máj v histórii svojich záznamov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lesný požiar