Saudskoarabské úrady zabavujú hračky vo farbách dúhy, propagujú vraj homosexualitu

Úrady v Saudskej Arábii zabavujú z obchodov hračky a detské oblečenie vo farbách dúhy, pretože podľa nich podporujú homosexualitu.

15.06.2022 21:30
debata (5)

Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC na svojich internetových stránkach. Dúhová vlajka je symbolom hnutia LGBT (lesieb, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb).

Štátna televízia Al-Ichbaríja odvysielala reportáž, v ktorej ľudia z ministerstva obchodu v obchodoch v Rijáde vyberajú predmety vo farbách dúhy. Ide o sponky do vlasov, guličky pop-it, tričká alebo peračníky.

Jeden z nich povedal, že tento tovar „je v rozpore s moslimskou vierou a verejnou morálkou a medzi mladou generáciou propaguje homosexuálne mravy“. V samostatnom príspevku na twitteri ministerstvo uviedlo, že tieto tímy zabavujú „výrobky, ktoré obsahujú symboly a znamenia vyzývajúce na deviáciu a odporujúce zdravému rozumu“. Obchodom, pri ktorých kontrola zistí, že tovar v dúhových farbách predávajú, hrozia pokuty.

Hoci v Saudskej Arábii, dominantne sunnitskej krajine, neexistujú zákony týkajúce sa sexuálnej orientácie alebo rodovej identity, mimomanželské sexuálne vzťahy, vrátane sexu medzi osobami rovnakého pohlavia, sú prísne zakázané.

Podľa interpretácie islamského práva platnej v Saudskej Arábii sa sex medzi osobami rovnakého pohlavia trestá bičovaním alebo dokonca smrťou. Je tiež zakázané, aby sa muži „správali ako ženy“ alebo nosili ženské oblečenie, to isté platí aj pre ženy. Na internete sa nesmú vykonávať také aktivity, ktoré majú vplyv na „verejný poriadok, náboženské hodnoty, verejnú morálku a súkromie“.

Tento rok na jar sa do saudskoarabských kín nedostal film Doktor Strange v multiverze šialenstva kvôli tomu, že spoločnosť Disney odmietla žiadosť saudskoarabských úradov, aby z filmu vystrihla „narážky týkajúce sa LGBTQ“. Zdroj blízky tejto spoločnosti v utorok povedal agentúre AFP, že v Saudskej Arábii je zakázaný aj nový animovaný film Rakeťák, v ktorom sa pobozkajú postavy rovnakého pohlavia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexualita #Saudská Arábia