Scholz: Je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom

Je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom. V rozhovore s televíziou agentúry DPA to dnes povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Dodal, že tak bude naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident Emmanuel Macron.

18.06.2022 07:12
debata (117)

„Je absolútne nevyhnutné s Putinom hovoriť,“ povedal Scholz v rozhovore. „Ja to budem aj naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident,“ dodal Scholz. Podľa neho je nutné, aby niektoré krajiny a niektoré vedúce osobnosti s Putinom hovorili.

Podľa Scholza je tiež potrebné, aby boli tieto rozhovory s ruským prezidentom jasné. „Ja mu napríklad hovorím rovnaké veci, aké hovorím vám,“ povedal Scholz jednej novinárke ohľadom hovorov s Putinom a upresnil, čo ruskému vodcovi hovorí: „Pochopte prosím, že nebude žiadny nadiktovaný mier. Ak sa domnievate, že môžete ukradnúť územie a potom dúfať, že sa časy zmenia a veci sa opäť vráti do normálu, potom je to omyl.“

Scholz povedal, že Putina vyzýva tiež na stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a na takú dohodu s Ukrajinou, ktorá bude pre Kyjev prijateľná a správna.

DPA pripomína, že Scholz s Putinom od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát telefonoval, ale po správach o masakroch civilistov s tým na niekoľko týždňov prestal.

Tiež Macron si s Putinom niekoľkokrát volal. Vo štvrtok povedal, že je za určitých podmienok pripravený aj na stretnutie so šéfom Kremľa v Moskve.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz