Rusi si to u ľudí v prozápadných štátoch pokašľali. Neznáša ich 85 %

Negatívny názor na Rusko má podľa nového prieskumu v 18 prozápadných krajinách v priemere 85 percent ľudí. Len menej ako desať percent respondentov vidí najväčší štát sveta pozitívne. Na historické minimum za posledných 20 rokov sa medzi ľuďmi prepadla aj dôvera v ruského prezidenta Vladimira Putina.

22.06.2022 17:34
Rusko, Moskva, prehliadka Foto: ,
Tanky T-34. Nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva nad fašizmom v Moskve v stredu 4. mája 2022.
debata (522)

V stredu zverejnený prieskum americkej spoločnosti Pew Research Center skúmal názory obyvateľov napríklad Japonska, Austrálie, Izraela, Malajzie, Singapure, Kanady a niekoľkých európskych štátov. Najvýraznejšie zmeny vo verejnej mienke podľa štúdie, ktorá sa čiastočne uskutočnila po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, nastali v Poľsku.

Rusko vníma ako významnú hrozbu 94 percent Poliakov, pričom v roku 2018 rovnaký názor zdieľalo len 65 percent obyvateľov. Rovnako rekordný počet ľudí neverí ruskému prezidentovi Putinovi. Z výskumu tiež vyplynulo, že Európania, ktorí vo svojej krajine podporujú pravicovo populistické strany, skôr dôverujú Putinovi, že bude konať správne v medzinárodných otázkach.

Zo strmej premeny národného zmýšľania v Poľsku ťažia najmä západní spojenci – Spojené štáty, NATO a EÚ, pričom deväť z desiatich Poliakov tieto inštitúcie vníma teraz pozitívne. Ide tak o najvyššie čísla od roku 2007.

V súčasnej dobe navyše podporuje vyzbrojovanie Ukrajiny prostredníctvom NATO 84 percent Poliakov. Tri štvrtiny ľudí v Poľsku si želajú, aby sa Ukrajina stala členom NATO, čo je výrazný nárast od roku 2015. Okrem toho zhruba dve tretiny miestnych tvrdia, že by podporili, aby Poľsko použilo vojenskú silu, keby Rusko napadlo členský štát NATO.

Názor na NATO v 11 členských štátoch, ktoré sa zúčastnili prieskumu, a Švédsku je všeobecne veľmi pozitívny a od vlaňajška sa v niektorých krajinách ešte zlepšil. Najväčší skok zaznamenalo však Švédsko, ktoré do aliancie zatiaľ nepatrí, ale aj tak ju 79 percent ľudí vníma priaznivo. V niekoľkých zo skúmaných krajín sú názory na NATO pozitívnejšie medzi ľuďmi, ktorí sa radia medzi pravicových voličov, tento trend je ale opačný v USA a Kanade.

Globálny názor na Spojené štáty je stabilne skôr pozitívny, pričom 61 percent respondentov vníma krajinu pozitívne, 35 negatívne. Oproti minulému roku stratili Spojené štáty body v Grécku, Taliansku a Francúzsku a jediná Malajzia zaznamenala väčšinou negatívny názor na USA.

Naopak dôvera v amerického prezidenta klesla v niektorých krajinách aj o pätinu, ako napríklad v Taliansku, Grécku, Španielsku, Singapure alebo Francúzsku. Izrael je jedinou krajinou, kde má Joe Biden nižšie hodnotenie ako jeho predchodca Donald Trump. Biden navyše zažíva výraznejšiu stratu popularity v týchto krajinách, než tomu bolo u Baracka Obamu.

Jedným z dôvodov je zrejme stiahnutie americkej armády z Afganistanu. Aj keď väčšina ľudí verí, že to bol správny krok, nesúhlasí so spôsobom, akým k tomu Spojené štáty pristupovali. Aj napriek tomu sa obľuba Bidena drží okolo 60 percent, pričom najviac mu veria Poliaci (82 percent) a najmenej Gréci (41 percent).

522 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine