Putin sa prvýkrát od začiatku vojny chystá opustiť Rusko

Ruský prezident Vladimír Putin sa chystá budúci týždeň navštíviť Tadžikistan a Turkménsko, informovala podľa agentúry Reuters ruská štátna televízia. Išlo by o prvú známu zahraničnú cestu šéfa Kremľa od februára, kedy spustil vojnu proti Ukrajine, ktorá pokračuje aj po štyroch mesiacoch bojov.

26.06.2022 18:18
Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (62)

Podľa prvého kanála ruskej štátnej televízie sa Putin chce v metropole Tadžikistanu Dušanbe stretnúť so svojím náprotivkom Imomali Rachmonom, ktorý v hornatej postsovietskej krajine vládne už 30 rokov. V turkménskom hlavnom meste Ašchabad zase Putina čaká summit krajín susediacich s Kaspickým morom.

Presné dáta Reuters vo svojej správe neuvádzajú, ale kaspický summit je naplánovaný na stredu. Po návrate do Moskvy sa Putin stretne s indonézskym prezidentom Jokom Widodom, uviedla ďalej štátna televízia.

kyjev, bombardovanie Čítajte viac 123. deň: Na Kyjev po troch týždňoch opäť dopadli rakety, päť zranených

Posledná oficiálna cesta ruského prezidenta do zahraničia smerovala na začiatku februára do Číny, kde práve začínali zimné olympijské hry. Krátko po ich konci Putin poslal tisíce svojich vojakov na Ukrajinu, kde ruská invázia spôsobila devastáciu miest, pripravila o životy tisíce ľudí a milióny ďalších o domovy.

Západ na agresiu reagoval prijatím tvrdých sankcií zasahujúcich rôzne sektory, ktoré vedú Moskvu k snahe rozvíjať vzťahy s Čínou, Indiou alebo Iránom. Irán je jedným z účastníkov nadchádzajúceho summitu v Turkménsku.

Jelena Malyševová Čítajte viac Putinova propagandistka má firmu v Česku. Slúži jej ako "pokladnička"
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine