V Taliansku je tak sucho, že vysychajú aj pádske ryžové polia

Najhoršie sucho, akému Taliansko čelilo za uplynulých 70 rokov, spôsobuje vysychanie ryžových polí v údolí rieky Pád a ohrozuje úrodu prémiovej ryže používanej na klasické talianske rizoto. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

29.06.2022 14:28
taliansko, sucho Foto: ,
Pestovateľ ryže Giovanni Daghetta stojí v pondelok 27. júna 2022 na vysušenom ryžovom poli v oblasti Lomellina v Taliansku.
debata (1)

Najväčšia talianska rieka sa v dôsledku nedostatku dažďových zrážok mení na dlhý piesočný úsek. Ryžové plochy v oblasti Lomellina medzi riekou Pád a Alpami tak nemajú dostatok vody potrebnej na zaplavenie ryžových polí.

„Za normálnych okolností by toto pole malo byť zaplavené dvoma až piatimi centimetrami vody – teraz však ako keby bolo na piesočnatej pláži,“ posťažoval si pestovateľ ryže Giovanni Daghetta, keď prechádzal cez hynúce ryžové polia v meste Mortara.

fontána di Trevi, Taliansko, Rím, hádzanie, minca, turistka, Čítajte viac Taliansko kvári najhoršie sucho za 70 rokov. Aké obmedzenia vám môžu skomplikovať dovolenku?

Roľníci tam po stáročia pestujú slávnu ryžu Arborio. Široké zrná tejto miestnej odrody sú ideálne na zladenie chutí rizota, vysvetľuje AP.

Podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je sucho najškodlivejším faktorom pre ryžu, najmä v počiatočných fázach jej rastu. Horúčavy, ktoré opakovane zasahujú Taliansko s teplotnými vrcholmi do 40 stupňov Celzia, môžu výrazne znížiť výnos zostávajúcej ryže.

Nedostatok zrážok donútil vedenie niekoľkých talianskych provincií vyhlásiť výnimočný stav s cieľom zachovať vodu a koordinovať hospodárenie s minimálnymi zdrojmi. Hlavné zdroje vody v regióne, rieky Pád a Dora Baltea, sú osemkrát nižšie než priemerné sezónne úrovne.

pád, sucho Čítajte viac Miláno pre sucho vypína fontány. Šetrite vodou, odkázalo občanom

Dôsledky sucha pociťuje aj najbohatšie talianske mesto Miláno. Tamojší starosta v sobotu podpísal nariadenie, ktorým v záujme šetrenia vodou zastavil kohútiky verejných okrasných fontán.

Aj milánsky arcibiskup Mario Delphini sa v sobotu na púti modlil sa za „dar dažďa“. V rámci púte navštívil tri kostoly, ktoré slúžia farmárskym komunitám na predmestí Milána.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #sucho