NATO prizvalo Švédsko a Fínsko do svojich radov

Severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov.

29.06.2022 14:54 , aktualizované: 16:44
nato summit Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a španielsky premiér Pedro Sanchez sa rozprávajú na summite NATO v Madride v stredu 29. júna 2022.
debata (142)

Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia summitu.

Lídri krajín NATO vo vyhlásení potvrdili politiku otvorených dverí Aliancie a formálne tak spustili ak prijímania dvojice krajín do štruktúr Aliancie.

„V prípade vstupu do Aliancie je životne dôležité, aby sa brali riadne do úvahy legitímne bezpečnostné záujmy všetkých spojencov,“ uviedli k pozvánke pre Fínsko a Švédsko lídri členských krajín. Privítali trojstranné memorandum o bezpečnostnej spolupráci, ktoré v utorok podpísali ministri zahraničných vecí Turecka, Fínska a Švédska. Po podpísaní tohto dokumentu Turecko vyhlásilo, že už nebude klásť prekážky týmto dvom severským krajinám v ich snahách vstúpiť do NATO.

„Fínsko a Švédsko sa po pristúpení (do Aliancie) stanú bezpečnejšími, NATO bude silnejšie a bezpečnejší bude aj euroatlantický priestor,“ vyhlásili lídri krajín NATO. Zdôraznili pritom, že bezpečnosť Fínska a Švédska je pre Alianciu mimoriadne dôležitá, a to aj počas prístupového procesu.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Ankara si kladie podmienky. Od Švédska a Fínska žiada vydanie 33 „teroristov“

Negatívne vnímanie zo strany Moskvy

Moskva chystaný vstup Fínska a Švédska do NATO vníma negatívne, povedal podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Možné rozširovanie aliancie Rjabkov označil za destabilizujúci faktor.

Rjabkov dnes podľa ruského servera Lenta.ru vyhlásil, že na summite v Madride NATO posilňuje svoju politiku agresívneho usmerňovania Moskvy, ale že na jej smerovanie to vplyv nemá. „My aj tak zaistíme spoľahlivo a stopercentne svoju bezpečnosť,“ uviedol. Námestník ruského ministra zahraničia súčasne povedal, že NATO neprispieva k zvyšovaniu bezpečnosti, a to ani z pohľadu svojich členov.

Lídri členských krajín sa tiež zaviazali zabezpečiť dodatočné sily rýchlej reakcie pre východné krídlo bloku a plánujú stupňovať „praktickú podporu“ Ukrajine. Uvádza to spoločné vyhlásenie vydané v druhý deň spojeneckého summitu v Madride. Prichádza po tom, čo generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg avizoval niekoľkonásobné posilnenie jednotiek rýchlej reakcie na 300 000 vojakov.

„Posilníme naše obranné kapacity, zvýšime prítomnosť vo východnom krídle Aliancie a drasticky zvýšime počet svojich síl rýchlej reakcie (NRF) na viac než 300 000 mužov,“ vyhlásil generálny tajomník. Stoltenberg zároveň uviedol, že lídri krajín NATO schválili novú strategickú koncepciu. Tá opisuje zmenené bezpečnostné prostredie, v ktorom sa Aliancia v súčasnosti nachádza. Uvedená stratégia podľa neho potvrdzuje, že kľúčovou úlohou NATO je zabezpečenie kolektívnej obrany. Stoltenberg opäť zopakoval, že NATO nie je útočnou, ale obrannou alianciou.

„Ukrajina môže počítať s našou podporou tak dlho, ako to bude treba,“ vyhlásil Stoltenberg na tlačovej konferencii v Madride. Vyhlásenie NATO označuje Ruskú federáciu za najvýraznejšiu a priamu hrozbu aliančnej bezpečnosti.

Severoatlantická aliancia vo vyhlásení dôrazne odsúdila ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Označila ju za hrubé porušenie medzinárodnej bezpečnosti a tiež medzinárodného prá­va.

azovstaľ Čítajte viac 126. deň: Najväčšia výmena zajatcov. Ukrajina oslobodila 95 obrancov Azovstaľu

„Krutosť Ruska viedla k obrovskému utrpeniu a masovému vysídľovaniu ľudí, čo sa neúmerne dotklo najmä žien a detí. Za túto humanitárnu katastrofu nesie Rusko plnú zodpovednosť,“ píše sa vo vyhlásení. Spojenci v NATO sa zaviazali, že sa budú zasadzovať za to, aby osoby zapletené do vojnových zločinov na Ukrajine niesli za svoje činy zodpovednosť.

„Rusko tiež úmyselne zhoršilo potravinovú a energetickú krízu, ktorá teraz postihuje miliardy ľudí na celom svete,“ vyhlásili lídri členských krajín Aliancie.

Zároveň vyzvali Rusko na okamžité ukončenie vojenskej agresie a stiahnutie sa z Ukrajiny. Bielorusko sa podľa nich musí okamžite prestať podieľať na tejto vojne.

Lešť armáda vojaci NATO cvičenie Čítajte viac NATO masívne zvýši počet „rýchlych jednotiek“. Profitovať z toho bude aj Slovensko

Ukrajina vyhlásenie NATO k Rusku privítala. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

„Severoatlantická aliancia dnes v Madride ukázala, že vie prijímať ťažké, avšak zásadné rozhodnutia. Vítame jasný postoj NATO k Rusku, ako aj pristúpenie Fínska a Švédska (do organizácie). Silná a aktívna podpora Ukrajiny pomôže chrániť euroatlantickú bezpečnosť a stabilitu,“ napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko