Korutánsko postihli záplavy a zosuvy pôdy, pomáha aj armáda

Záchranné zložky pokračovali vo štvrtok v odstraňovaní škôd po zosuvoch pôdy a záplavách, ktoré zasiahli niektoré obce v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska. Najmenej jeden človek zahynul a ďalší je nezvestný, informovala agentúra APA.

29.06.2022 17:56 , aktualizované: 30.06.2022 13:12
debata

Na mieste podľa hovorcu hasičov zasahovalo 200 požiarnikov a 40 kusov hasičskej techniky. Cieľom je obnovenie dôležitej infraštruktúry a zabezpečenie starostlivosti o obyvateľov, ktorých časť uviazla vo svojich domovoch.

Búrky v noci na stredu spôsobili rozvodnenie vodných tokov v hornatom okrese Villach-vidiek, čo viedlo k zosuvom bahna a sutín. Stanica ORF informovala, že viacerých obyvateľov museli zachraňovať pomocou vrtuľníkov.

Dočasné cesty pre obce

Obec Arriach bola vo štvrtok naďalej prístupná len pomocou leteckej techniky. Na miesto prepravili dvoch zdravotníkov a rakúska armáda vybuduje dočasnú cestnú komunikáciu z obce Himmelberg. Podobné spojenie plánujú aj do obce Treffen, v ktorej počasie spôsobilo rozsiahlejšie škody. Problémy naďalej spôsobuje miestny potok Pöllinger, ktorý prináša nánosy záplavového materiálu.

Záplavy a zosuvy pôdy zničili viacero ulíc a mostov, píše APA. Približne 100 vojakov pomáhalo v zasiahnutých oblastiach predovšetkým s obnovením dopravných spojení.

V okolí mesta Villach zosuvy pôdy pohltili niekoľko domov miestami až na prvé poschodie. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov.

Za pár hodín spadlo to, čo inak za mesiac

Korutánske štúdio verejnoprávnej stanice ORF uviedlo, že obeťou je 82-ročný muž, ktorého v obci Treffen zasiahol v jeho garáži prúd bahna a kamenia. Stále sa pátra po druhom nezvestnom, ktorého podľa nepotvrdených správ strhla rozvodnená rieka.

„Škody sú enormné,“ povedal hajtman okresu Villach-vidiek Bernd Riepan s tým, že celkový obraz o deštrukcii si doteraz nebolo možné vytvoriť.

Prívaly bahna a záplavy boli spôsobené silnými dažďovými zrážkami, v obci Arriach iba za tri až štyri hodiny spadlo 118 litrov vody na meter štvorcový, uviedol Gerhard Hohenwarter z Rakúskeho inštitútu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG). „Za niekoľko hodín tu teda napršalo toľko ako priemerne za celý jún,“ dodal. Takto veľké množstvo zrážok počas takej krátkej doby podľa neho štatisticky nastáva raz za sto rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #záplavy #Zosuvy pôdy #Korutánsko