Vyhráža sa Medvedev jadrovou vojnou, lebo od neho odišla žena?

Mal to byť liberál počúvajúci britské rockové kapely, do ktorého Západ vkladal nádeje, že bude lepšou tvárou Ruska. Bývalý šéf Kremľa Dmitrij Medvedev však od začiatku vojny proti Ukrajine patrí k najzúrivejším propagátorom invázie. Takmer neprejde týždeň, aby sa nevyhrážal jadrovou vojnou.

08.07.2022 06:00
Dmitrij Medvedev, Svetlana Medvedev Foto: ,
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev s manželkou Svetlanou na snímke z roku 2020.
debata (50)

Medvedev v stredu zase spomenul atómový konflikt. Na chatovacej platforme Telegram sa podľa agentúry AFP pustil do Medzinárodného trestného tribunálu, ktorý sa už zaoberá zločinmi spáchanými počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

Existuje mnoho dôkazov, ktoré naznačujú, že krvavé vyčíňanie ruských jednotiek na miestach ako Buča, bude možné v budúcnosti klasifikovať ako vojnové zločiny. No Medvedev vytiahol atómovú kartu. Podľa neho je myšlienka trestať krajinu s jedným z najväčších jadrových potenciálov absurdná a predstavuje hrozbu pre existenciu ľudstva.

"Bývalý prezident Medvedev sa teraz vyhráža jadrovou vojnou Medzinárodnému trestnému tribunálu. Tento muž je aj na pomery Putinovho režimu výrazne vyšinutý,“ reagoval na sociálnej sieti Twitter na Medvedevove vyhlásenie bývalý švédsky premiér Carl Bildt.

Prečo sa však ex-šéf Kremľa správa tak, ako sa správa? Vo vojne nezostal priestor pre liberálov, Medvedev sa preto vžil do role priam najväčšieho jastraba, aby si zachoval vplyv. To je asi najpravdepodob­nejšie vysvetlenie jeho prerodu.

No ruské zdroje špekulujú, že za Medvedevovým obratom stoja aj osobné problémy. Podľa organizácie Dossier Center bývalého väzneného ruského miliardára Michaila Chodorkovského vraj od exprezidenta odišla jeho manželka Svetlana. Medvedevovci pritom spolu začali chodiť ešte ako tínedžeri.

"Šok z rozchodu a ďalšie problémy zmenili Medvedeva, ktorý bol vždy systémovým liberálom. Začal písať extrémne tvrdé vyhlásenie podporujúce vojnu s Ukrajinou a priamo za vyhráža Západu zbraňami,“ uviedol na Telegrame ruský kanál s názvom Môžeme to vysvetliť.

Medvedev bol ruským prezidentom rokoch 2008 až 2012. Teraz pôsobí ako podpredseda bezpečnostnej rady.

VIDEO: Pozrite sa, ako NATO na švédskom ostrove cvičí na ruskú inváziu

Video

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dmitrij Medvedev #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna