Britská tajná služba: Rusko zhromažďuje pri Ukrajine záložákov

Rusko presúva záložné sily z celej krajiny a zhromažďuje ich v blízkosti Ukrajiny na budúce útočné operácie. Uviedla to britská vojenská rozviedka.

09.07.2022 08:56
Ukrajina, vojna na Ukrjaine, Cherson Foto:
Ruskí okupanti pri ukrajinskom meste Cherson. Snímka je z 20. mája.
debata (36)

Veľkú časť nových pozemných jednotiek Moskva pravdepodobne nasadzuje spolu s obrnenými vozidlami MT-LB, ktoré Rusko „vytiahlo“ zo záložných skladov. Tieto stroje konštruktéri začali vyvíjať ešte v 50. rokoch. Ako napísalo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter, obrnené vozidlá MT-LB síce Rusko, a aj Ukrajina, stále používa, ale Moskva ich nepovažovala za príliš vhodné na nasadenie do vojny.

Rusko sa už niekoľko dní vyhráža, že z vojenského hľadiska na Ukrajine ešte len začalo. "Využívame len malú časť veľkého vojenského potenciálu Ruska,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

VIDEO: Ukrajinka z Charkiva: Rusko pácha ďalšie vojnové zločiny, zasiahlo univerzitu

Video

Medzitým ukrajinská vláda vyzvala civilných obyvateľov Rusmi okupovaných oblastí pri mestách Cherson a Záporožie na juhu krajiny, aby využili všetky možnosti na evakuáciu.

"Prosím, odíďte. Naša armáda začne preberať kontrolu na týmito oblasťami. Sme na to jednoznačne odhodlaní. A potom bude veľmi náročné otvárať humanitárne koridory, ak tam budú deti,“ uviedla podľa ukrajinských médií vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna