Srílanský prezident rezignuje, pred demonštrantmi musel utiecť

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa súhlasil, že v stredu rezignuje. Oznámenie o rezignácii hlavy štátu prišlo niekoľko hodín po tom, čo tisíce rozhnevaných demonštrantov vtrhli do prezidentovej rezidencie a neskôr aj do sídla premiéra, ktoré zapálili.

09.07.2022 10:15 , aktualizované: 20:20
Srí Lanka Foto: ,
Demonštranti, ktorí vtrhli do rezidencie srílanského prezidenta Gotabaja Radžapaksa, 9. júla 2022
debata (55)

Na záberoch súkromnej televíznej stanice Sirasa TV bolo vidieť davy ľudí smerujúcich do prísne stráženého prezidentského paláca. „Prezident bol eskortovaný do bezpečia,“ citovala AFP nemenovaný zdroj, podľa ktorého srílanskí vojaci strieľali do vzduchu a nasadili slzotvorný plyn, aby rozhnevanému davu zabránili v obsadení prezidentského sídla. Demonštranti obsadili aj úrad hlavy štátu, ktorý sa nachádza menej než kilometer od jeho sídla.

Niekoľko hodín po týchto udalostiach ponúkol srílanský premiér Ranil Vikramasinghe svoju demisiu. Kancelária premiéra uviedla, že Vikramasinghe súhlasí s odstúpením z úradu, ktoré mu odporučili lídri opozičných strán, „aby tak zaistil bezpečnosť občanov“.

Vikramasinghe podľa slov svojho hovorcu povedal straníckym lídrom, že z postu premiéra odstúpi po tom, ako sa strany dohodnú na vytvorení novej vlády.

Srí Lanka, kde žije 22 miliónov obyvateľov, čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.

Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

Na demonštrácie do Kolomba prišli veľké davy ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť s bezprecedentnou ekonomickou krízou. Polícia zrušila v piatok vydaný zákaz vychádzania po tom, čo opozičné strany, ľudskoprávne organizácie a advokátske komory pohrozili, že šéfa polície zažalujú.

Tisícky protivládnych demonštrantov ignorovali zákaz a dokonca prinútili predstaviteľov vlakovej dopravy, aby prevádzkovali vlaky a previezli ich do Kolomba na sobotňajšie demonštrácie.

Srí Lanka / Ranil Wikremesinghe / Čítajte viac Ekonomika Srí Lanky sa zrútila
55 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #gotaba #Gotabaja Radžapaksa