Zelenskyj odvolal veľvyslancov v Nemecku, Česku, Maďarsku a ďalších krajinách

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal veľvyslancov v niekoľkých krajinách, vrátane veľvyslanca v Českej republike Jevhena Perebyjnisa.

09.07.2022 19:49
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (17)

Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform s odvolaním sa na dekréty zverejnené kanceláriou prezidenta. Dôvody odvolania veľvyslancov neboli zverejnené. Okrem Česka boli odvolaní aj veľvyslanci v Nemecku, Maďarsku, Nórsku a Indii. Zatiaľ nie je ani jasné, čo budú ďalej robiť.

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, Zelenskyj vyzval ukrajinských diplomatov, aby získali pre Ukrajinu medzinárodnú podporu a vojenskú pomoc.

Perebyjnis je veľvyslancom v Českej republike od roku 2017. Predtým stál na čele zastupiteľského úradu v Lotyšsku, pôsobil aj ako hovorca ukrajinskej diplomacie. V 90. rokoch a na začiatku tisícročia pôsobil aj na veľvyslanectve v Prahe postupne v úlohe druhého tajomníka, prvého tajomníka a rady. Nedávno na seba upozornil otvoreným listom, v ktorom protestoval proti zaradeniu ruského filmu „Kapitán Volkonogov utiekol“ do programu filmového festivalu v Karlových Varoch.

Obzvlášť citlivé sú vzťahy Kyjeva s Nemeckom, ktoré je silne závislé na dodávkach energie z Ruska a predstavuje najväčšiu európsku ekonomiku. Do sporu sa obe krajiny dostali kvôli turbíne pre plynovod Nord Stream 1, ktorým tečie plyn do Nemecka.

Turbína je teraz kvôli údržbe v Kanade. Nemecko chce, aby Ottawa vrátila turbínu ruskému plynárenskému gigantu Gazprom, Kyjev ale nalieha na Kanadu, aby si ju nechala, a tvrdí, že jej odoslanie do Ruska by porušilo sankcie uvalené na Moskvu.

Agentúra DPA tiež upozornila na výroky ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Andrija Melnyka, ktorý v rozhovore s nemeckým novinárom bagatelizoval zločiny Stepana Banderu, vodcu ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny. Ministerstvo zahraničia v Kyjeve sa potom od jeho výrokov dištancovalo. Melnyk bol ostrým kritikom nemeckej vlády.

Melnyk bol veľvyslancom v Nemecku od januára 2015. To je podľa médií pre diplomata na jednom poste neobvykle dlhá doba.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanci #Volodymyr Zelenskyj