Srílanský prezident odstúpil, z úradu ho vyhnala ulica

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal rezignačný list predsedovi parlamentu. Informovala o tom vo štvrtok s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Reuters. Zároveň ale upozornila, že nie je jasné, či rezignácia bude formálne prijatá, pretože dorazila len prostredníctvom elektronickej pošty.

14.07.2022 12:03 , aktualizované: 16:34
SríLanka Maldivy prezident útek protesty kríza Foto: ,
Srílanský prezident Gotábaja Rádžapaksa spieva národnú hymnu počas osláv Dňa nezávislosti v Kolombe
debata (3)

Srílanskí protivládni demonštranti vo štvrtok uviedli, že opustia vládne budovy, ktoré obsadili počas víkendu. Zároveň však prisľúbili, že z dôvodu bezprecedentnej ekonomickej krízy sa budú naďalej snažiť zvrhnúť prezidenta republiky i predsedu vlády.

„Pokojne sa s okamžitou platnosťou sťahujeme z prezidentského paláca, sekretariátu i úradu premiéra. Naše snahy však budú pokračovať,“ uviedla hovorkyňa demonštrantov.

Srílanskí demonštranti obsadili počas víkendových protestov prezidentský palác, čo viedlo v stredu k úteku prezidenta Gótábaju Rádžapakšu na Maldivy. Rádžapakša pritom sľúbil, že v stredu odstúpi z funkcie, napokon však nebolo vydané nijaké vyhlásenie, ktoré by naznačovalo, že tak urobil.

Rádžapakša vo štvrtok odletel z Maldív do Singapuru, odkiaľ mal pokračovať do Džiddy v Saudskej Arábii, uvádza AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa maldivskej vlády.

Keď sa verejnosť dozvedela, že Rádžapakša utiekol z krajiny, protesty opäť zosilneli a demonštranti obsadili aj budovu úradu premiéra Ranila Vikramasingheho, ktorého Rádžapakša vymenoval vo svojej neprítomnosti za dočasnú hlavu štátu.

Vikramasinghe po obsadení svojho úradu demonštrantmi vyhlásil zákaz vychádzania i výnimočný stav. Aj napriek tomu však v noci na štvrtok došlo pred budovou parlamentu k potýčkam medzi políciou a demonštrantmi.

Hlavná nemocnica v metropole Kolomobo prijala 85 ľudí, ktorí počas stredajších protestov utrpeli zranenia. Jedna osoba dokonca zomrela pre problémy s dýchaním, ktoré vyvolal slzotvorný plyn. Ten na demonštrantov v stredu použili bezpečnostné zložky pred budovou úradu premiéra.

Demonštranti protestujú pred sídlom srílanského...
Muž hrá na piano v sídle srílanského premiéra v...
+3Zdravotníci odvážajú zraneného demonštranta do...

Bezprecedentné protesty na Srí Lanke vyvolala ekonomická kríza. Ide o najhoršiu ekonomickú krízu, ktorej tento ostrovný štát čelí od získania nezávislosti v roku 1948.

V apríli prestala Srí Lanka splácať svoj zahraničný dlh vo výške 51 miliárd dolárov a začala rokovať o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Mnohé krajiny vrátane Slovenska preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.

Srí Lanka / Ranil Wikremesinghe / Čítajte viac Ekonomika Srí Lanky sa zrútila
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Gotabaja Radžapaksa