Primátor Varšavy má znovu covid. Varuje pred reinfekciou a kritizuje vládu

Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski v piatok oznámil, že má znovu COVID-19. Na Twitteri napísal, že vírus sa tento raz zdá byť "ešte zradnejším a nákazlivejším", ako keď ho vlani chytil prvýkrát a že jeho príznaky nie sú zďaleka len banálne.

16.07.2022 17:59
Rafal Trzaskowski Foto: ,
Na archívnej snímke primátor Varšavy Rafal Trzaskowski.
debata (18)

Trzaskowského vlani pre nákazu koronavírusom aj hospitalizovali, pripomína agentúra AP.

Poliakov Trzaskowski vyzval, aby neignorovali hrozbu potenciálnej reinfekcie. Pravicovú vládu zároveň tento politik, ktorý je jedným z lídrov opozičnej strany Občianska platforma (PO), kritizoval za to, že v ostatnom čase nepodnikla nijaké preventívne kroky na boj s novými variantmi koronavírusu.

Poľské ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že úroveň imunity voči koronavírusu dosahuje v tejto 38-miliónovej krajine viac ako 90-percent, a to jednak pre vyše 54 miliónov podaných dávok vakcíny, ako aj odolnosť, ktorú získali tí, čo nákazu už prekonali.

AP uvádza, že celoštátne opatrenia majú byť v Poľsku zavedené až v prípade, že počet hospitalizovaných dosiahne 5 000. Odborníci však poukazujú na to, že nové varianty vírusu sú vysoko nákazlivé a opatrenia proti nim by sa mali zaviezť už teraz.

Poľsko v piatok hlásilo takmer 2 000 nových prípadov covidovej infekcie a dve súvisiace úmrtia. Pred týždňom tam pritom pribudlo denne len vyše 1 000 prípadov nákazy a žiadne nové úmrtia.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Varšava #koronavírus #Rafal Trzaskowski