Top Gun v Kyjeve: Presadnú Ukrajinci do stíhačiek F-16?

Umožnia Spojené štáty výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16? Dostane Kyjev moderné bojové stroje, aby dokázal lepšie čeliť invázii, ktorú 24. februára spustila Moskva a ktorá si už vyžiadala desaťtisíce obetí?

18.07.2022 05:30 , aktualizované: 11:55
F-16 Foto:
Poľské stíhačky F-16 pri ochrane litovského vzdušného priestoru v rámci misie NATO.
debata (294)

V júni demokratická kongresmanka Chrissy Houlahanová a republikánsky kongresman Adam Kinzinger predložili do Snemovne reprezentantov návrh legislatívy, na základe ktorej by ukrajinskí piloti mohli dostať výcvik na amerických stíhačkách. Listom sa obrátili aj na ministra obrany Lloyda Austina. Houlahanová a Kinzinger argumentovali, že aj keď sa Washington v tejto chvíli nechystá poskytnúť Kyjevu bojové stroje, ide o to, aby boli Ukrajinci pripravení, keby k tomu Biely dom predsa len pristúpil.

VIDEO: Pozrite si stíhačky F-16 na videu US Air Force.

Video

V piatok minulý týždeň návrh schválila Snemovňa reprezentantov. Stalo sa to v rámci hlasovania o rozpočte ministerstva obrany na fiškálny rok 2023. Ten dolná komora amerického Kongresu odobrila. Pentagon by mal na jeho základe dostať 839 miliárd dolárov. Podľa spravodajského portálu Politico je to o 37 miliárd viac, ako ministerstvo obrany žiadalo.

Legislatíva ešte musí prejsť Senátom, potom bude Kongres vyjednávať a hlasovať o kompromisnom návrhu. V tom, ktorý odhlasovala snemovňa, sa však spomína suma 100 miliónov dolárov určená na výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-15 a F-16 a aj na ďalších strojoch. Upozornil na to portál AirForceMag.com. Hoci sa k tomuto návrhu Biely dom zatiaľ kladne nepostavil, dodatok snemovňou bez problémov prešiel hlasmi demokratov aj republikánov.

Čo sa týka západných dodávok zbraní, v súčasnosti sa hovorí o tom, že Ukrajinci potrebujú v prvom rade delostrelectvo a raketové systémy s dlhším dostrelom. Kyjev sa však nevzdáva ani myšlienky, že by mohol získať bojové lietadlá. Väčší záujem má však o novšie americké stíhačky ako o staré ruské migy, ktorých niekoľko by mu mohla poskytnúť aj Bratislava. USA sa v tejto chvíli obávajú, že keby dali Ukrajine modernejšie stroje, viedlo by to k výraznej eskalácii napätia s Ruskom.

Samovražedné misie

Ukrajinský pilot, ktorý sa pre Air Force Magazine predstavil len pod volacím znakom Nomad, však tvrdí, že jeho kolegovia čelia sofistikovaným ruským strojom na lietadlách MiG-29, ktoré pochádzajú z takpovediac z analógovej éry. Podľa neho sa často v podstate púšťajú do samovražedných mi­sií.

"Každý z nás chápe, že starým lietadlám chýbajú potrebné spôsobilosti. Ruské stroje ich majú na oveľa vyššej úrovni. Zvyčajne lietajú tak, že zostávajú mimo vizuálneho kontaktu a používajú rakety, ktoré majú dostrel viac ako 80 míľ,“ vysvetlil Nomad. Ukrajinský pilot tvrdí, že sa neraz stáva, že ruské stíhačky ako Su-30 či Su-35 už na jeho priateľov pália, kým si ich oni stihnú všimnúť.

Ako napísal Air Force Magazin, Nomad je momentálne v USA. Je jediným ukrajinským pilotom v rámci programu, ktorý americké letecké sily začali ešte pred ruskou inváziou. Kyjev ho zatiaľ nestiahol domov.

"Som tu ako záložný plán. Všetci piloti na Ukrajine by veľmi radi absolvovali výcvik na stíhačkách F-16,“ zdôraznil Nomad.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl plukovník Jurij Ignat pre Air Force Magazine povedal, že Kyjev má k dispozícii minimálne 30 pilotov s dostatočnou angličtinou, ktorí by mohli odcestovať do USA, keby sa podarilo uzavrieť dohodu o výcviku. Ukrajinská armáda má aj inžinierov a technikov, ktorí by sa mohli učiť, ako robiť údržbu moderných amerických stíhačiek.

"Zvládnuť prvé fázy ako vzlietnutie a pristávanie a let z bodu A do bodu B zaberie niekoľko týždňov. Približne pol roka však trvá výcvik bojových operácií a používania rakiet,“ vysvetlil Ignat s tým, že už dve letky stíhačiek F-16, teda 24 lietadiel, by pre Ukrajinu znamenali výhodu v boji s Ruskom. Generálplukovník vo výslužbe David Deptula si myslí, že výcvik ukrajinských pilotov by sa dal urýchliť, lebo majú potrebné návyky. "Mohol by to byť taký prechodný kurz v trvaní štyri až šesť týždňov,“ povedal Deptula na webinári Mitchellovho inštitútu pre letecké a kozmické štúdie, ktorého je generálplukovník dekanom.

Iní experti sa stavajú skeptickejšie k tomu, ako rýchlo by dokázali Ukrajinci na bojových strojoch lietať. No aké stíhačky F-16 by mohol Kyjev vôbec dostať? Krajiny, ktoré ich prevádzkujú, by ich Ukrajine mohli dať len so súhlasom USA. Spoločnosť Lockheed Martin nestíha vybavovať objednávky, čo je problémom aj pre Slovensko, ktoré 14 stíhačiek F-16 kúpilo a prvé malo dostať už tento rok, no nakoniec prídu až v roku 2024. Deptula však pripomenul, že Kongres tento rok rozhodol o vyradení 48 efšestnástok, ktoré by vraj bolo možné posunúť na Ukrajinu.

"Čas nie je na našej strane,“ povedala na spomenutom webinári Evelyn Farkasová, bývalá zástupkyňa námestníka amerického ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu. "Boj o Ukrajinu nie je len o Ukrajine, nie je len o Európe, ale je to boj o medzinárodný poriadok. Ak neporazíme Rusko vojensky na bojovom poli, budeme čeliť mnohým politickým a vojenským problémom po celom svete,“ myslí si Farkasová.
Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Charakter vojny

Podľa Bena Hodgesa, generála vo výslužbe, ktorý bol v rokoch 2014 až 2018 veliteľom amerických pozemných síl v Európe, vojna na Ukrajine ukázala, že do budúcnosti je potrebné sa pripraviť na najrôznejšie typy konfliktov.

"Musíme dokázať bojovať v informačnom priestore. Zároveň musíme mať k dispozícii vojenské spôsobilosti, ktoré nám umožnia zasiahnuť protivníka presne a z veľkej diaľky, aby sme zničili bojaschopnosť nepriateľa. A ešte k tomu musíme vedieť, ako chrániť naše systémy proti kybernetickým útokom,“ vymenoval pre Pravdu Hodges.

Generál však poukázal aj na to, že vedenie vojny sa napriek moderným technológiám až tak veľmi nezmenilo v porovnaní s minulosťou. Armády budú naďalej využívať aj tanky, lode a ťažkú techniku. "Stále potrebujeme delostrelectvo a v podstate nekonečné zásoby munície. Ak chcete viesť vojnu, musíte do nej nasadiť mužov a ženy, ktorí sú schopní a pripravení bojovať. Charakter konfliktov sa nezmenil. Vojna je násilná a neistá záležitosť. Je o tom, či dokážete vnútiť svoju vôľu druhej strane,“ uzavrel Hodges.

© Autorské práva vyhradené

294 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #F-16 #Putinova vojna