Český most prenikol medzi skvosty celého sveta

Dedinka v Českej republike získala úžasnú bezplatnú reklamu. Americký časopis Time ju zaradil medzi najkrajšie miesta na svete vo svojom tohtoročnom zozname turistických skvostov.

18.07.2022 11:00
dolni morava1 Foto:
Obec Dolní Morava má výnimočný most.
debata (5)

Obec Dolní Morava sa nachádza na východe Čiech v Pardubickom kraji, ktorý zemepisne čiastočne prechádza na moravské územie.

Time spojil výnimočnosť Dolnej Moravy s tamojším visutým mostom. Pomenovali ho Sky Bridge 721, čiže most v oblakoch. Uvedené číslo označuje jeho dĺžku. S dĺžkou 721 metrov sa stal najdlhšou lávkou pre chodcov na celom svete.

VIDEO: Most v oblakoch.

Video

Sky Bridge 721 je novinka v Dolnej Morave. Most sprístupnili turistom v máji tohto roku. „Nástupné miesto sa nachádza neďaleko Chodníka v oblakoch v nadmorskej výške 1100 metrov. Ľudia sa v najvyššom bode ocitnú takmer 100 metrov nad zemou a po lávke môžu chodiť celoročne v prípade priaznivého počasia," napísal server Novinky.

Zaujímavý je v obci obklopenou malebnou prírodou aj zmienený Chodník v oblakoch. Po výstupe na vežu sa človek môže kochať nielen krásnou panorámou. „Pre odvážnejších je tu parádny 100 metrov dlhý tobogan," informuje Dolní Morava na svojej webovej stránke.

Foto: SHUTTERSTOCK
dolni morava2 shutterstock

Na výstavbu Stezky v oblacích, ako sa nazýva v češtine, spotrebovali 380 ton oceli, 300 kubických metrov dreva a 250 kubických metrov hobľovaných hranolov. Drevo kúpili v rakúskych Alpách.

Najvyšší bod Chodníka v oblakoch sa nachádza v nadmorskej výške 1116 metrov. Dĺžka drevenej lávky je 710 metrov. „Veža odolá víchrici so silou až 200 km/h. V prípade dobrých poveternostných podmienok môže byť vo veži rovnomerne rozmiestnených až 4-tisíc ľudí," uvádza webová stránka obce.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Sky Bridge 721