Afganistan zasiahlo zemetrasenie. Zranených je najmenej 31 ľudí

Najmenej 31 ľudí utrpelo v pondelok zranenia počas zemetrasenia v odľahlej oblasti východného Afganistanu. V utorok to oznámil predstaviteľ islamistického hnutia Taliban, ktoré moc v tejto stredoázijskej krajine prevzalo vlani v auguste. TASR správu prevzala z agentúry AP.

19.07.2022 12:35
Afganistan zemetrasenie Foto:
Dedinčan zbiera veci spod trosiek svojho zničeného domu po zemetrasení, ktoré zasiahlo juhozápad Afganistanu aj 22. júna 2022.
debata

Podľa americkej geologickej služby USGS išlo o zemetrasenie s magnitúdou 5,1. Riaditeľ talibanskej tlačovej agentúry Bachtár povedal, že otrasy zasiahli dva okresy v provincii Paktíká na afganskom juhovýchode. Dodal, že 18 ľudí sa zranilo v okrese Gaján a ďalších 13 v okrese Zírúk. Medzi zranenými sú podľa jeho slov aj deti a ženy. Zemetrasenie zničilo desiatky obytných budov a od pondelka večera došlo k viacerým dotrasom.

Zemetrasenie zasiahlo tú istú oblasť, v ktorej došlo k ničivému zemetraseniu s magnitúdou 6,0 koncom júna. Vtedy išlo o horské dediny v provinciách Paktíká a Chóst neďaleko afgansko-pakistanských štátnych hraníc. Podľa predstaviteľov OSN zahynulo 770 osôb; predstavitelia Talibanu hovoria o 1150 mŕtvych.

Tieto prírodné katastrofy sú ďalšou ranou pre Afganistan, ktorý je v posledných desaťročiach sužovaný vojnovým konfliktom, hladom, chudobou a hospodárskym úpadkom. Všeobecný ekonomický kolaps ešte zhoršila medzinárodná izolácia krajiny po prevzatí moci fundamentalistickým Talibanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #zemetrasenie