Na juhu Moravy uhynuli tony rýb, pre horúčavy im chýbal kyslík

V rieke Dyja na južnej Morave uhynuli desiatky ton rýb v dôsledku nedostatku kyslíka. Podľa vodohospodárov a rybárov z okresu Břeclav ide o katastrofu.

21.07.2022 22:14
debata

Hasiči v stredu vytiahli z vody približne 250 kilogramov uhynutých rýb. Výlov ďalších mŕtvych rýb bude podľa odhadov trvať ešte asi týždeň. „Časť z nich zostáva na dne. Inými slovami nie je možné rieku vyčistiť naraz. Bude nutné ju čistiť priebežne,“ uviedla hovorkyňa břeclavskej radnice Jana Pelcová.

Nedostatok kyslíka vo vode je jedným z dôsledkov tropických horúčav. V teple sa vo vode množia sinice, ktoré spotrebovávajú kyslík nevyhnutný pre ryby v noci.

„Sinice majú priaznivé podmienky na množenie z viacerých dôvodov. V prvom rade je to horúce počasie a ďalej nízke prietoky v rieke, v ktorej majú dosť živín,“ povedal hovorca štátneho podniku povodia Moravy Petr Chmelař.

Hlavnou živinou pre sinice je podľa Chmelařa fosfor. Ten sa do riek dostáva nedostatočným čistením odpadovej vody z domácností. Posledný veľký úhyn zaznamenali rybári v břeclavskom regióne v roku 2018. Pre sucho vtedy rybári vylovili z vody sto ton mŕtvych rýb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Morava #úhyn rýb