Berlín i Budapešť podporili pochodom sexuálne menšiny

Zhruba 150-tisíc ľudí v sobotu pochodovalo na podporu práv LGBTQ ľudí na dúhovom pochode v Berlíne. Odhad účasti sobotňajšieho podujatia, ktoré je známe aj ako Christopher Street Day, poskytla popoludní berlínska polícia, pričom uviedla, že počet sa do večera môže ešte zvýšiť.

23.07.2022 19:34
Homosexuál / LGBTI / Gay / Foto: ,

Tohtoročný pochod má tému „Zjednotení v láske“. Námestník berlínskej starostky a senátor pre kultúru a Európu Klaus Lederer v otváracom prejave povedal, že Berlín musí byť „bezpečným prístavom“ pre LGBTQ ľudí, ktorí čelia prenasledovaniu vo svojich domovských krajinách. „Pre všetky krajiny, kde byť queer je stále trestný čin… Berlín musí byť mestom slobody," uviedol.

Podporu LGBTQ komunite vyjadrili aj politické inštitúcie. Po prvý raz dúhové vlajky viali aj z budovy Bundestagu a úradu kancelára.

Sobotňajší pochod je prvý od začiatku pandémie koronavírusu, ktorý sa uskutočnil bez výraznejších obmedzení. Vlani sa na pochode zúčastnilo zhruba 65-tisíc ľudí, ktorí museli dodržiavať sociálny odstup a zákaz alkoholu. V roku 2020 bol pochod zrušený.

Video

Tisíce Maďarov pochodom podporili sexuálne menšiny

Tisíce Maďarov sa v parnom dni zúčastnili na každoročnom pochode hrdosti sexuálnych menšín v Budapešti a sľúbili, že budú pokračovať vo svojom boji proti politike konzervatívnej vlády premiéra Viktora Orbána v oblasti práv skupiny LGBT+ (lesbičiek, gejov, bisexuálov a transrodových osôb). Prístup kabinetu kritizuje aj Európska únia. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Je dôležité, aby sme sa ukázali, najmä v krajine, kde sú takéto politické nálady voči LGBT+ ľuďom,“ uviedol Reuters nemenovaný účastník budapeštianskeho pochodu, zatiaľ čo mestom prechádzali v štyridsaťstup­ňových horúčavách davy ľudí s dúhovými vlajkami a dáždnikmi symbolizujúcimi sexuálne menšiny.

Európska komisia podala tento mesiac žalobu na Maďarsko z dôvodu vlani prijatého zákona, ktorý zakazuje akúkoľvek prezentáciu homosexuality a diel s ňou spojených na školách pre deti do 18 rokov, a ktorý je posledným opatrením Orbánovej vlády proti sexuálnym menšinám v krajine. Kým kabinet normu odôvodňuje snahou chrániť deti, skupiny na ochranu ľudských práv ho označujú za diskriminačné. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho označila za „hanebný“.

Video
chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #LGBTI+