Neznámi páchatelia posprejovali v Mníchove hrob Stepana Banderu

Neznámi páchatelia posprejovali hrob vodcu ukrajinských separatistov Stepana Banderu na jednom z cintorínov v Mníchove v spolkovej krajine Bavorsko. Na svojom webe o tom informovala stanica Bayerischer Rundfunk, ktorá pripomenula, že Bandera je považovaný za jednu z najkontroverznejších postáv ukrajinskej histórie.

24.07.2022 20:43
bandera, stúpenci, pochod, Foto: ,
Stúpenci Stepana Banderu s jeho portrétom na pochode v Kyjeve. Snímka je z roku 2019.
debata (159)

Banderov hrob sa nachádza na mníchovskom cintoríne Waldfriedhof. Neznámi vandali na kríž z bieleho kameňa sprejom nastriekali komunistické, fašistické a anarchistické symboly.

Hovorkyňa mníchovského policajného riaditeľstva potvrdila poškodenie hrobu a informovala, že prípad sa vyšetruje.

Bayerischer Rundfunk na svojom webe píše, že k podobným činom týkajúcim sa Banderovho hrobu dochádzalo aj v minulosti.

Andrij Melnyk Čítajte viac Roztržka na obzore. Varšava kritizuje Kyjev: Diplomat bagatelizoval zločiny Banderu

Stepan Bandera (1909–59) bol vodcom ukrajinských povstalcov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali za samostatnú Ukrajinu aj po boku nacistického Nemecka, pričom sa dopúšťali masakrov poľského a židovského obyvateľstva. Dodnes zostáva veľmi kontroverznou postavou, na samotnej Ukrajine i v širšom postsovietskom priestore. Časť ľudí ho považuje za hrdinu ukrajinského boja za nezávislosť, zatiaľ čo iná za vojnového zločinca.

Snahy o pripomínanie Banderovej pamiatky ostro kritizuje Rusko, ktoré v tejto súvislosti odsudzuje údajné fašizujúce tendencie v ukrajinskej spoločnosti.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny Bandera, ktorý ušiel z poľského väzenia, našiel spojencov v nemeckých národných socialistoch. Tí však jeho ideu samostatnej Ukrajiny nepodporovali. Bol zadržaný a až do roku 1944 väznený v Berlíne a v koncentračnom tábore Sachsenhausen.

bandera, stúpenci, pochod, Čítajte viac Armády troch štátov proti banderovcom

Na etnicky motivovanom vysídľovaní a zabíjaní desaťtisícov poľských civilistov na západe Ukrajiny v roku 1943 sa preto osobne nepodieľal. Za násilné činy nacionalistických povstalcov je mu však pripisovaná spoluzodpovednosť.

Po vojne bol Bandera údajne v kontakte so západnými spravodajskými službami a z Nemecka naďalej bojoval za samostatnosť Ukrajiny.

V roku 1959 ho v Mníchove zavraždil agent sovietskej tajnej služby KGB.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Stepan Bandera #vojna na Ukrajine