V Českom Švajčiarsku sa nedarí uhasiť požiar. Nejazdite sem, vyzývajú hasiči

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko zasiahol už plochu takmer tisíc hektárov, povedal v utorok večer v Českej televízii riaditeľ hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. Ráno sa hovorilo iba o 30 hektároch. Na miesto mieri ďalšia technika zo zahraničia.

26.07.2022 09:17 , aktualizované: 20:19
požiar česko Foto:
debata (23)

Obec Vysoká Lípa preventívne evakuujú, píše TASR podľa informácií spravodajského webu iDNES.cz.

Domovy muselo opustiť už niekoľko desiatok ľudí a z niektorých lokalít parku boli nútení odísť aj turisti. Ako informuje ČT, správa národného parku v stredu zváži vyhlásenie zákazu vstupu do celého parku. Na mieste zasahujú viac než štyri stovky hasičov, prácu im v neprístupnom teréne sťažuje silný vietor.

VIDEO: Požiar v českom národnom parku z pohľadu hasičov.

Video

Záchranári v súvislosti s požiarom zatiaľ nemuseli vyraziť do národného parku. Pri zásahu sa zranil jeden dobrovoľný hasič, vyvrtol si však iba členok.

Podľa námestníka pre Integrovaný záchranný systém (IZS) Hasičského záchranného zboru Ústianskeho kraja Martina Laníčka je teraz ťažké predpokladať, ako dlho bude trvať, kým požiar uhasia. „Závisí od počasia, či prídu nejaké dažďové zrážky, ako bude prúdiť vietor a v akej intenzite,“ uviedol Laníček.

VIDEO: Horiace peklo v českých horách.

Video

Dym z požiaru v národnom parku je od rána cítiť desiatky kilometrov ďaleko. „Ak ste sa zobudili s pocitom, že niekde blízko horí, nie ste sami. Dym z horiaceho Hřenska zahalil veľkú časť Česka. Buďte pokojní, zatvorte okná, naši hasiči sa snažia,“ napísal na Twitteri český minister vnútra Vít Rakušan.

Hasiči v súvislosti s rozšíreným zápachom dymu v Libereckom kraji, v Pardubickom kraji a v Prahe vyzvali ľudí, aby nevolali na tiesňovú linku, ak nevidia aj iné príznaky horenia v bezprostred­nom okolí.

Zložkám IZS sa poďakovala aj predsedníčka poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. „Ďakujem všetkým zložkám IZS, najmä hasičom, a to aj tým dobrovoľným, za nesmierne nasadenie, s akým zápasia s požiarom v Hřensku. Dym je cítiť aj stovky kilometrov, na mieste zažívajú určite hotové peklo,“ uviedla Pekarová Adamová.

VIDEO: Hasenie požiaru, ako ho zachytil policajný vrtuľník.

Video

Požiar v Českom Švajčiarsku pri nemeckých hraniciach vypukol v nedeľu ráno v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko a turisticky obľúbenou Pravčickou bránou.

Pomôže aj Slovensko

Slovensko vyslalo do Českého Švajčiarska na pomoc hasičov. Potvrdil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s tým, že na miesto smerujú hasiči z modulu pozemného hasenia. Zároveň Česku prisľúbil pomoc aj prostredníctvom vyslania vrtuľníka Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR, keď to bude možné. Vrtuľník aktuálne zasahuje pri požiari na východe Slovenska.

„Mrzí ma, že nevieme v tejto chvíli poslať vrtuľník leteckého útvaru ministerstva vnútra, ktorý zasahuje na východe Slovenska. Akonáhle bude schopný preletu do Českej republiky, prisľúbil som aj túto pomoc,“ povedal Mikulec, ktorý je v kontakte s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom.

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) na sociálnej sieti informoval, že do Česka smeruje šesť hasičov zaradených v module leteckého hasenia požiarov v prírodnom prostredí. Vyslaní boli do lokality Hřensko. Pomôcť majú podľa HaZZ aj piloti z Leteckého útvaru MV SR s vrtuľníkom Mi171 OM-BYH s bambi vakom.

Pomôcť Česku je ochotné aj slovenské ministerstvo obrany. Podotklo však, že vojenské vrtuľníky v uplynulých dňoch zasahovali pri požiari v Slovinsku a tiež vo Veľkej Fatre a oblasti Košíc, preto musia prejsť povinnou technickou kontrolou. „S českou stranou sme v intenzívnom kontakte, našou snahou bude vyhovieť v maximálnej možnej miere a čo najrýchlejšie,“ uviedli z ministerstva obrany.

Ministerstvo vnútra už skôr avizovalo, že je pripravené pomôcť akejkoľvek krajine vrátane Českej republiky, keď mu to umožní aktuálna situácia. Rezort pripomína, že požiare trápia aj Slovensko a hasiči spolu s dobrovoľníkmi a dostupnou technikou zasahujú v horiacich terénoch.

Česko požiadalo Slovensko o hasiace vrtuľníky na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko, ktorý vznikol v nedeľu (24. 7.) a aktuálne ho hasí vyše 400 hasičov.

požiar Čítajte viac Stúpa nebezpečenstvo vzniku požiarov, platí zákaz vstupu do lesov

Český minister vnútra Vít Rakušan potvrdil, že do Česka prídu pomôcť aj slovenskí hasiči s technikou a pomoc ponúklo aj Taliansko. V Ústí nad Labem pristál večer poľský policajný vrtuľník Black Hawk s hasičským bambivakom.

„Štáty na naše volanie reagovali rýchlo, ale treba si uvedomiť, že schopnosť riadiť letovú premávku tu nie je nekonečná. Určite tu nechceme nepreberné množstvo techniky,“ povedal minister.

Šéf hasičov spresnil, že na mieste môže hasiť najviac sedem vrtuľníkov. V noci nie je možné hasiť zo vzduchu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #horúčavy #lesný požiar