Pri hasení lesných požiarov v Saskom Švajčiarsku sa zranili štyria hasiči

Pri lesných požiaroch v Saskom Švajčiarsku pri hraniciach Českou republikou sa už zranili štyria hasiči. Dvaja z nich museli byť hospitalizovaní, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na úrady okresu Saské Švajčiarsko - Východné Krušnohorie. Nemecké vrtuľníky pomáhajú hasiť požiar aj na českej strane hranice.

30.07.2022 10:52 , aktualizované: 18:39
HaZZ požiar NP České Švajčiarsko Foto: ,
Slovenský vrtuľník z Leteckého útvaru MV SR nasadený na hasenie požiaru v českom národnom parku České Švajčiarsko.
debata (1)

Napriek miernemu dažďu nie je úľava od lesných požiarov v oblasti Saského Švajčiarska pri hraniciach s Českou republikou na dohľad, uviedla agentúra DPA. „Zrážky nie sú dostačujúce,“ vyhlásil hovorca okresu Saské Švajčiarsko – Východné Krušnohorie Thomas Kunz.

V piatok večer boli v blízkosti českej hranice zistené nové požiare v oblasti okolo skalných útvarov Partschenhörner a hasiči s nimi začali bojovať. Dnešné prieskumné lety majú zistiť, či ich snaha bola úspešná.

S ohňom v sobotu bojovalo 560 hasičov a 13 vrtuľníkov, povedal Kunz. Vrtuľníky podľa úradov hasia požiare nielen v Sasku, ale aj na českej strane. Okrem toho bolo s Českou republikou dohodnuté, že vrtuľníky môžu naberať vodu v inej oblasti a prelietavať cez české územie na miesto požiaru v čo najkratšom čase.

Horieť začalo minulý víkend na českej strane, v pondelok sa plamene rozšírili aj do Saska. V Česku podľa odhadov oheň zničil plochu 1 060 hektárov. Na nemeckej strane plamene podľa aktualizovaných informácií zasiahli zhruba 150 hektárov lesa.

Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.
Slovenský vrtuľník z Leteckého útvaru MV SR...
+11Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.

Prechádzajú do útoku

V Národnom parku České Švajčiarsko oheň podľa satelitných snímok zasiahol plochu 10,6 štvorcových kilometrov, hasičom sa ale už druhú noc po sebe podarilo udržať oheň na rovnakej ploche. Cez víkend plánujú zmeniť stratégiu v boji s ohňom a z obrany prejsť do útoku.

Podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana sa pri požiarnej obrane chránia objekty a nezasiahnuté časti územia, pri ofenzívnej taktike hasiči zasahujú v ohniskách, polievajú ich a rozhrabávajú, aby sa už oheň nešíril. Proti plameňom bojuje asi 750 hasičov, v sobotu sa k nim pridalo zhruba 240 nových. Vo vzduchu je nasadených osem vrtuľníkov.

137 zhodov za piatok

S hasením požiarov v Českom Švajčiarsku pomáhajú aj slovenskí hasiči. Na zasiahnutom území sú dosiaľ miesta, kam sa nedostali pozemné sily a kde horí plameňom. Očakáva sa, že pomôcť by mohli predpokladané dažďové zrážky. Uviedlo to Oddelenie komunikačné a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Tri umelo vytvorené plniace miesta na plnenie bambi vakov zriadil aj riadi slovenskí tím. Za predošlý deň slovenské vrtuľníky urobili 137 zhodov.

Situácia podľa slovenského tímu aj dnes ostáva nezmenená. Na mieste zasahujú oba slovenské vrtuľníky. Vrtuľník Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru MV SR zasahuje v Hřensku pri Labe, Blackhawk pôsobí na východnej strane požiaru.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #lesný požiar #České švajčiarsko #Saské Švajčiarsko