Búrky a záplavy si v Iráne vyžiadali 59 životov vrátane siedmich turistov

Počet mŕtvych po záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených prudkými dažďami v Iráne vzrástol z 53 najmenej na 59. Ďalších 30 ľudí úrady hľadajú, informovala dnes agentúra AFP. Medzi obeťami je aj sedem turistov z Iraku, uviedla štátna agentúra IRNA.

30.07.2022 12:24 , aktualizované: 21:59
záplavy, irán Foto:
Poškodené auto a obchod pokrytý bahnom po bleskových záplavách v obci Imamzadeh Davood v severozápadnej časti Teheránu v Iráne vo štvrtok 28. júla 2022.
debata

Od 23. júla „zomrelo v dôsledku povodní 59 ľudí a 30 je nezvestných“, povedal v komuniké iránsky Červený polmesiac. V správe spomína aj 22 obetí, ktoré si minulý týždeň vyžiadali lejaky v provincii Fárs na juhu krajiny. Záplavy a dažde tak od začiatku júla usmrtili viac ako 80 ľudí.

Irán v poslednom desaťročí opakovane trpí suchom, ale aj pravidelnými záplavami spôsobenými prívalovými dažďami. Podľa iránskeho Červeného polmesiaca bolo v krajine s 83 miliónmi obyvateľov zasiahnutých 60 veľkých miest, 140 menších miest a viac ako 500 dedín.

Najhoršie bola zasiahnutá provincia hlavného mesta Teherán, kde zahynulo 35 ľudí, v severoiránskom Mázandaráne je nezvestných 20 ľudí. Iránsky prezident Ebrahím Raísí dnes navštívil zasiahnuté mesto Fírúzkú na úpätí pohoria Alborz, ktoré je pre svoje chladnejšie podnebie populárnou destináciou v inak horúcom Iráne.

Auto s turistami zmietla povodeň

Mŕtvi turisti boli súčasťou trinásťčlennej skupiny Iračanov, ktorá išla preplneným vozidlom po ceste blízko mesta Mašhad, asi 900 kilometrov severne od Teheránu. Ich auto zmietla blesková povodeň, zomrelo päť žien a aj iránsky vodič. Irán je pre Iračanov obľúbenou výletnou destináciou, ročne ich tam idú zhruba dva milióny, uvádza agentúra AP.

Štátna televízia IRIB informovala, že ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje škody v poľnohospodárskom sektore približne na 195 miliónov eur.

Iránske meteorologické stredisko uviedlo, že sever a juh krajiny zasiahnu v nadchádzajúcich dňoch ďalšie dažde.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Irán #Teherán